Racionalista Párt

Így érvel egy homeopata "orvos" a homeopátia mellett... Vagyis inkább ellen :)

2017. augusztus 24. 10:50 - Tomanovics Gergely

Ma reggel a Hír TV Reggeli Járat című műsorában Dr. Boldogkői Zsolt biológus, a Szegedi Tudományegyetem professzora és több kiváló írás (mint például az Indexen pár éve megjelent Homeopátia - a nagy átverés című cikk) szerzője, valamint Kecskés Gabriella homeopata "orvos" vitázott a népszavazási kezdeményezésünk kapcsán a homeopátiáról.

Az adásidő rövidsége és a "doktornő" arroganciája miatt nem igazán volt idő részletesen kifejteni az álláspontokat, mégis sok szempontból tanulságos beszélgetés volt ez, ami kiválóan rávilágít arra, hogy mi a különbség egy szakember és egy sarlatán között, Kecskés Gabriella érveléstechnikája gyakorlatilag mindenben megerősítette a homeopátiát ellenző szakemberek és a Racionalista Párt álláspontját.

Kecskés Gabriella elsőként ragadta magához a szót, és rögtön sikerült is bizonyságot adnia a tájékozatlanságáról:

"Én az egészet komolytalannak tartom. Legelőször is azért, mert erről a pártról, amikor ide hívtak, akkor hallottam először. Ez volt hétfőn, vagy kedden. Arról nem beszélve, hogy miért éppen a homeopátiáról - most erre alakult egy párt, hogy most a homeopátiát támadjuk?"

Kedves Gabriella!

Ez olyan, mint ha azt mondaná: nem hallotta még a Despacitót, és nem is tudja, hogy mi az, következésképp nem is létezik, és komolytalan állítás, hogy 3 milliárdan nézték meg a YouTube-on.

Elhisszük és tökéletesen megértjük, hogy manapság (amikor százával bukkannak elő a semmiből kisebb-nagyobb kamupártocskák, hogy aztán a választások előtt felmarkolják a nagy pénzt, majd eltűnjenek, mint ha soha nem is léteztek volna) mindenki szkeptikus minden új politikai mozgalom megjelenésével kapcsolatban.

Ma körülbelül 300 bejegyzett párt létezik, és ki tudja, hányat jegyeznek még be a jövő évi választásokig. Még annak is képtelenség (és fölösleges is) figyelemmel kísérni az összeset, aki komolyabban érdeklődik a politika iránt, és napi szinten követi a híreket, hiszen jól tudjuk: a legtöbb ilyen párt csak a pártoknak járó támogatásra utazik, és kevesen vannak, akik tényleg komolyan gondolják - a Racionalista Párt viszont például egy ezek közül.

Ha már TV-műsorba hívják az embert, akkor talán érdemes lenne utánanézni annak az egynek, amelyikről szó van. Ma csütörtök van, hétfő vagy kedd óta bőven lett volna idő és lehetőség, készséggel segítettünk is volna, ahogy Boldogkői úrnak is: ő ugyanis vette a fáradságot, és megkeresett bennünket azzal kapcsolatban, hogy kik vagyunk, és mik a céljaink, ezt pedig röviden meg is írtuk neki, a videó második percében el is mondja, hogy mi a tényállás: a mi politikai programunk fő iránya a ráció, ennek pedig csupán első megnyilvánulása ez a mostani akció.

Látja, ez a fő különbség egy felkészült szakember és egy kuruzsló között: Boldogkői Zsolt törekszik arra, hogy a tények ismeretében foglaljon állást, Ön pedig légből kapott sejtésre hivatkozik. "Komolytalannak TARTOM" - érvel ön, és pontosan így működik a homeopátia is, köszönjük szépen, hogy az adásban több ízben is bebizonyította :)

Ha kérdezett volna, elmondtuk volna Önnek is, hogy a Racionalista Párt nagyon is komolyan veszi a célkitűzését, és nem is újkeletű dologról van szó: a politika racionalizálására törekvő kezdeményezés története immár 8 évre nyúlik vissza.

Bizonyára sokan emlékeznek még a 2010-es választási kampányban felbukkanó Dogbyte nevű kreatív gerillakommunikációs csapatra, amelyet két, akkoriban viszonylag közismertnek számító közéleti videós-blogger: Underdog és Gery Greyhound neve fémjelez. "A mi éveink - Magyarország számokban 2002-2010" című alkotásuk volt az első kísérlet ennek szellemében.

A videó a 2010-es kampányidőszak nagy slágere lett (akkoriban 700 000 néző a YouTube-on magyar nyelvű tartalommal kirívóan soknak számított) és a videó mellé csatolt "ars poetica" világosan kifejti, mi is volt a cél: próbáljunk törekedni arra, hogy a közbeszédet ne az érzelmi-ideológiai csatározások, hanem a tények ismeretében meghozott tudatos döntések és a racionális viták uralják.

A Dogbyte koncepciója a tervezett formában sajnos nem folytatódhatott a 2010-es kormányváltás után, az alkotók egyike viszont szívügyének tekintette, hogy továbbvigye ezt a szellemiséget - ő ma a Racionalista Párt alapítója és kampányfelelőse, 2016. szeptemberében megjelent Elmúltnyolc(TÍZ)év - Egy leszerelt Fidesz-pártkatona őszinte vallomása című életrajzi könyvében részletesen olvashattok a rögös életútról, amely a kőbányai autómosóból a Fideszen és Dogbyte-on át a Racionalista Pártig vezetett. 

Ennyit arról, hogy ez egy hirtelen, a semmiből előbukkant kezdeményezés, és hogy a homeopátia elleni harcunk a "legfontosabb" ok, amiért a párt létrejött.

Nem, egyáltalán nem az, csak ez az első, amit az országos sajtó is felkapott, de a könyvből, e blog "Racionálisan aktuális kérdésekről" című sorozatából és a Facebook-on 2017 júniusában megfogalmazott alapvetésből világosan kiderül, hogy miért küzdünk még.

Térjünk vissza a tévévitára:

"Tudományosan igazolt módszer" a homeopátia - érvel Kecskés Gabriella a videó 4. percében, lobogtatva a Boiron által kezdeményezett franciaországi EPI3 kutatás eredményeit. A Boironról azt kell tudni, hogy a homeopátiás "gyógyszerek" piacvezető francia gyártója, az Opten cégadatai szerint a magyar leányvállalat is évi egymilliárd forint körüli árbevételt produkál, tehát a kutatás annyira hiteles forrás, mint ha Mészáros Lőrinc által életre hívott bizottság felügyelné a közbeszerzések tisztaságát. A Boironnak nyilvánvaló üzleti érdeke "bizonyítani" a homeopátia "hatásosságát", ahogy egyébként Kecskés Gabriellának is: elit budai környéken található homeopátiás magánrendelőjének árlistája szerint 28 és 50 ezer Forint közötti vizsgálatokat végez - persze nyilván mindezt a "gonosz, profitorientált gyógyszerlobbi" ellenében (később még vissza is tér arra, hogy őt senki nem támogatja)

kecskes_gabriella.jpg

Nagyon tudományosnak tűnik: Kecskés Gabriella munka közben a rendelőjében. Talán ő nem kap ezért pénzt? A kép forrása: http://www.medicpoliklinika.hu/

Különösen vicces megállapítás 4:40 után a videón, hogy "Szaturnusz vagyunk, mennyi vegyszer kering körülöttünk" -  ha valaki képes értelmezni ezt a mondatot, és hogy ez miben bizonyítja a homeopátia hatásosságát, kérjük, kommentben jelezze, ahogy azt is, hogy a 7:11-nél hivatkozott, a homeopátia hatását bizonyító Nobel-díjas tudósok konkrétan kik voltak, valamint hogy a 7:30-kor elhangzott állítás (Boldogkői Zsolt honlapján egy kémiai cég logója van) melyik honlapra is vonatkozik, hiszen a Google nem talál ilyet...

Ezzel nagyjából ki is veséztük a "doktornő" álláspontját, nézzük a másik oldalt:

Boldogkői Zsolt kifejtette a műsor elején, hogy a homeopátiás szerek engedélyezését uniós törvények szabályozzák, fellépni ellene csak uniós szinten lehet. Ezzel mi is tisztában vagyunk, viszont a népszavazási kezdeményezéssel nem is az a célunk, hogy beleszóljunk az uniós törvényhozásba (bár a törvény egyértelműen rossz) hanem az, hogy a lakosságot minél szélesebb körben tájékoztassuk arról, hogy a homeopátia nem több, mint áltudomány.

Ennek érdekében a népszavazáshoz kapcsolódóan nemsokára átfogó tájékoztató-ismeretterjesztő kampányt indítunk a homeopátiáról, ami a Közösségi Közszolgálati Média főpróbája lesz: bebizonyítjuk, hogy lehet máshogy is kommunikálni, mint sokmilliárdos plakátkampányokkal és a baráti médiába öntött tízmilliárdokkal. A mi éveink videónál említett ars poeticát csiszoljuk és fejlesztjük tovább, mert úgy gondoljuk, ebben bőven van még potenciál, csak jól kell csinálni.

Ehhez azonban segítségre lesz szükségünk: első körben kövesd a Facebook-oldalunkat és szólj minél több ismerősödnek, hogy igenis létezünk, és igenis komolyan gondoljuk (pénzbeli támogatást majd akkor kérünk, ha már letettünk valamit az asztalra)

https://www.facebook.com/racionalistapart/

 

 

 

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://racionalistapart.blog.hu/api/trackback/id/tr412775930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2017.08.24. 13:56:16

@B0risz: Ezek jó hosszúnak tűnnek, érdemes rájuk időt szánni?

A tudomány sosem téved! 2017.08.26. 13:32:33

hát igen... sok hülye van az interneten, aki kételkedni merészel a szent tudományban.
Ezt pl. a fácsén találtam:
"Gergely Tomanovics Tiszta sor. Én is tisztában vagyok azzal, hogy van gyógyszerlobbi, "
a hülyéje! miféle gyógyszerlobbiról hadovál ez???

A tudomány sosem téved! 2017.08.26. 13:43:08

itt egy másik hülye, homeopata orvos.
Érdemes megfigyelni, hogy nem is érvel, csak gyalázkodik, mocskolódik, míg a homeopátiával szemben kételkedők, higgadtan, nyugodtan tárják elő, józan, racionális érveiket.

A tudomány sosem téved! 2017.08.26. 13:46:33

Önt valószínűleg nem a szerénységéért szeretik, akik szeretik, mert nagyon kezdő orvos létére, sok dologról van túl határozott véleménye. Köztük olyanokról is, amiket egyértelműen nem ismer, csak olvasott róla valamilyen "tudományt", és azt mint saját okosságot adja tovább. Ez nem szimpatikus.
Csak azért "ragadtam tollat", mert nagyon sok hasznos dolgot is közre ad, és nincs annál rosszabb, mintha egy laikusnak kell kiválogatnia a hibás és a helytálló gondolatokat.
30 éve vívok szélmalomharcot a Ca , az antihisztaminok, a szteroidok, a non-szteroid gyulladáscsökkentők, a felesleges lázcsillapítók -és még sorolhatnám - adása ellen, maximálisan egyetértek a véleményével, - még ha ezt fantasztikus saját felfedezésnek tartja is... -De kár lenne azt gondolnia, hogy ön az egyetlen igaz és mértékadó a magyar orvostársadalomban!
Csakhogy a beteg gyógyszerért jön a rendelőbe, nem elég elmondani, hogy mit ne tegyen, azt akarja tudni, hogy mivel segíthet a beteg gyerekén.
Majd meglátja a saját tapasztalatán!
Azt állítja magáról, hogy nyitott mindenre, tanulni és tudni akar, hogy a gyerekeken segíthessen. Remek!
Még mielőtt teljesen elvágja maga alatt a fát, kérem- és higgye el, ez olyan tanács, amit a saját gyerekemnek is adnék - TANULJON MÁR VÉGRE EGY KIS HOMEOPÁTIÁT! Ne "tudományos" cikkeket olvasson, hanem próbálja ki saját magán. Ne verje nagy dobra, csak a megfelelő gyógyszert a megfelelő módon vegye be, ha van valamilyen panasza. Tapasztalja meg! Szívesen segítek, hogy saját bizonyítékokat leljen,és legyen csodadoktor, ha arra vágyik, bár egy kis szerénység nem ártana... Mert a homeopátiával igenis vannak csodás gyógyulások./ Az első nem családtag - mára gyógyultam - egy West syndrómás kisfiú, aki rendes iskolába jár és jó tanuló- a neurológián 6 hónapos korában lemondtak róla /
Állítsa le az atopiás menetelést antihisztaminumok nélkül, és gyógyítsa meg a durván fulladó ekzemás gyereket szteroidok nélkül, mert lehetséges.
Meghívom egy rendelésemre, ha van kedve eljönni - de TV stábot ne hozzon magával.
Ezt a gyógyszercsoportot a mai eszközökkel nem lehet vizsgálni. Semmelweis is jobban boldogult volna egy mikroszkóp birtokában...,
Csodálkozni fog, hogy a praxisában milyen sok szülő használja sikerrel a golyócskákat - ha egyszer el merik majd mondani..., mert nyilván olyanok keresik fel szívesen, akik nem szeretnek feleslegesen vegyi anyagokat használni.
Egyébként a homeopátiás magánrendelésemen én - és a " patatársaim" is - adok /unk/ antibiotikumot, ha az szükséges. És a védőoltásokat is maradéktalanul megkapják a "gyerekeim". Elkötelezett homeopata vagyok, nem hülye...
A homeopátia nem találomra összedobált gyógyszerek katyvasza, hanem egy nagyon logikus, kiválóan működő rendszer, ami sok "ezzel együtt kell élni" panaszt megszüntet, és rabul ejti azt, aki egyszer elkezdi használni. Remélem felkeltettem az őszinte, mindenre nyitott kíváncsiságát egy módszer iránt, amivel még a savós középfül gyulladás, és a fülkürt hurut is gyógyítható, a többi menni fog :) Vágjon bele bátran, nem ez a "sötét oldal"!

stb...

A tudomány sosem téved! 2017.08.26. 13:50:29

sajnos nem tudtam az egészet linkelni, nem fogadta be a blogmotor :(
No mind1, ebből is látszik, hogy a homeopaták, milyen szemét, náci gyűlölködők.

Szemezgetnék a szkeptikusok higgadt érveiből:
"elmebeteg bullshitelő, Anyám borogass, Az lenne a minimum, hogy az orvosi kamara azonnal eltitlja a szakmától, " ... te hülye, ostoba, félkegyelmű, vessük máglyára, az értelem nevében!

Ugyehogy mennyivel különb, kifinomultabb érvelés?

A tudomány sosem téved! 2017.08.26. 13:54:11

@A tudomány sosem téved!: és mindezekre a remek érvekre, csak ezt bírta fröcsögni a homeopata orvos:
"A homeopátia hatásossága szerencsére nem attól függ, hogy a tudomány már ismert törvényeivel meg lehet-e magyarázni, vagy nem . A placebo hatás természetesen létezik, - nagy dolgokra képes az emberi elme - csakhogy minden gyógyszernél, és eljárásnál megjelenik, amit azzal a szándékkal használ valaki, hogy meggyógyuljon.
Az ezo TV-t azért mégse keverjük ide. A homeopátia működése sokkal inkább hasonlít a védőoltásokhoz, de hangsúlyozottan csak hasonlít.
Ne várja - mert a " Ne árts!" mellett az orvosi titoktartás is alapelv -, hogy ilyen fórumokon konkrét esteismertetéseket olvashasson.
Köszönöm a fejlesztésemre tett törekvéseket, de ismerem a cikket, a rengeteg kommentet, és a legújabb francia vizsgálatok eredményeit is, ami alapján "Mégis mozog..."
Ha elfogadja, én is javaslok irodalmat. Olvassa el az antihisztamin cseppek, a diclofenac cseppek, az antibiotikumok , esetleg a szteroidok mellékhatásait. HA ezekből nem kap gyerekkorában feleslegesen egy gyerek, akkor valóban jól működő immunrendszere lesz, nem lesz annyi allergiás, 2 éves kortól cukorbeteg, és az autoimmun betegségek sem okoznak majd annyi bajt. Ez a homeopátiát is használók egyetlen célja. Jó egészséget kívánok! "
Máglyára kéne vetni, az ilyen eretneket!!! A tudomány nevében!
süti beállítások módosítása