Racionalista Párt

Válasz a mandiner.hu 5 körkérdésére

2018. február 13. 18:36 - Tomanovics Gergely

A Mandiner.hu körkérdést intézett azokhoz a pártokhoz, amelyek jelölő szervezetként nyilvántartásba kerültek. A Racionalista Párt ugyan nem tartozik ezek közé, viszont mi is aktívan kivesszük a részünket a kampányból, és mivel az ellenzéki pártok többsége minden bizonnyal ezerszer elcsépelt közhelyes válaszokat fog adni, mi megpróbálunk valami mást, hátha ez jobban tetszik a kérdezőnek :)

1. Miben tud újat nyújtani pártja a hazai választási palettán a többi párthoz képest?

Eleve azzal, hogy nem indul a választásokon. Minek még egy újabb párt? Persze jó pénzt kereshetnénk ezzel, de a hitelességünket lenulláznánk vele, nekünk pedig az a fontosabb.

A nem valódi pártként való működésnek megvan az előnye, hogy lehetünk nyersek és őszinték, mert nem kell attól félnünk, hogy az igazságnál a kényelmes hazugságokat könnyebben elfogadó állampolgárok elfordulnak tőlünk. Persze mindent megteszünk, hogy minél kevesebb jó szándékú, nem reménytelenül ostoba, de naiv ember dőljön be a szélhámosságoknak.

Van víziónk, és van egy hosszútávú kommunikációs stratégiánk, ami figyelembe veszi a Fidesz legnagyobb erősségét: hogy meg tudja szólítani a tömegeket. Nem vagyunk kényszerellenzék, nem fújolunk mindenre kapásból, csak mert Orbán, ez ugyanis a bizonytalan, de kis mértékben a Fidesz felé húzó nem elkötelezett szavazókat egyre inkább a Fidesz markai közé taszítja. Megpróbáljuk megérteni azokat, akik ma a Fideszt tartják a kisebbik rossznak, és ez menni fog: a Racionalista Párt egy egykor elkötelezett Fideszes aktivista fejéből pattant ki, aki maga is megjárta azt az utat, amiről hiszi, hogy másoknak is sikerülhet egy kis segítséggel.

2. Milyen támogatottsággal rendelkeznek, és mit remélnek a választásoktól?

Nagyon sokan megfogalmazták már az igényt egy, a Racionalista Párthoz hasonló kezdeményezésre, ami megpróbál egy kis értelmet vinni a politikába - csak eddig nem próbálta meg senki TÉNYLEG megcsinálni, mert mindenki azt mondja, hogy semmi értelme, mert a politika természete olyan, amilyen: egy bűzös mocsár, gátlástalan versengés a hatalomért.

De mi van, ha mégsem így van? Mit veszthetünk, ha megpróbáljuk? 

3. Honnan ered a párt elnevezése?

A politika legnagyobb problémája ma az irracionalizmus, és ha mindenképp kell találnunk valamit, ami ellen meg lehetne határozni magunkat, akkor az ez. 

4. Milyen forrásokból kívánják finanszírozni pártjuk működését, a választási kampányt?

Közösségi finanszírozásra építünk, erre már rengeteg jó példa van az interneten, és mivel olcsó (de hatékony) kampányt tervezünk, beérjük kevéssel is - ennek részleteiről ebben a posztban olvashatsz. Olyan technikai eszközeink vannak, amelyekkel ma a Vajna-milliárdokból működő tévék elérését is simán magunk mögé tudjuk utasítani (és ez nem nagyotmondás: 2010 előtt már egyikünk megcsinálta, csak akkor még nem Racionalista Párt, hanem Gery Greyhound néven)

5. Hogy vélekednek a jelenlegi kormányzatról?

Ők csak azt csinálják, amire a választók többsége részéről igény van. Miért csinálnák máshogy, csak azért, hogy ne ők legyenek kormányon? Ha a választók többségének másra lenne igénye, akkor a politika is rákényszerülne, hogy megújuljon.

Ez olyan, mint az, hogy 2007 előtt érintőképernyős telefonra se volt tömeges igény, aztán szép lassan rájöttek a felhasználók, hogy az jó dolog (ebben persze vastagon benne volt a keze az okostelefon-gyártók marketingeseinek is, de nehezebb lett volna eladni az új technológiát, ha nincs gyakorlati haszna) és idővel oda jutottunk, hogy a nem érintőképernyős telefonokhoz ragaszkodó régivágású gyártók (mint a Blackberry és a Nokia) szép lassan eljelentéktelenedtek.

Ehhez az kellett, hogy az Apple és az Android mérnökei eltökélten higgyenek abban, hogy bár őrültségnek tűnik, de ez lesz a jövő.

A történelem sokszor bebizonyította már, hogy nem lehet örökké a múltba kapaszkodva harcolni a fejlődés ellen, miért lenne ez másképp a XXI. században, amikor az emberiség által felhalmozott teljes tudásanyag bárki számára elérhető? Csak azt kell világossá tenni mindenki számára, és bizonyítani, hogy a fejlődés jó dolog, az új technológiák és megoldások jobbá teszik a világot.


Ajánlott olvasnivaló:

A Racionalista Párt alapvetése: a Harmadik Felvilágosodás Programja

Hadüzenetet küldünk az áltudományos néphülyítésnek

Racionálisan aktuális kérdésekről sorozat: adózás és gazdaság, bevándorlás, oktatás...

A Racionalista és a kontár fogorvosok - ma Magyarországon a politika olyan, mint a fogaink: senki nem tesz semmit, hogy változzon a helyzet, mindenki csak dühöng, hogy mennyi büdös szájú ember van a buszon, miközben a fogorvosok drága autóval járnak.

FACEBOOK oldal: https://www.facebook.com/racionalistapart/


 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://racionalistapart.blog.hu/api/trackback/id/tr2513665074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása