Racionalista Párt

Racionálisan az adózásról, a gazdaság kifehérítéséről, az állam szerepéről

2017. január 28. 13:28 - Tomanovics Gergely

Az adórendszer működése és az állampolgárok adózáshoz fűződő viszonya az egyik legellentmondásosabb dolog ma Magyarországon. Adjon az állam több pénzt az oktatásra, de ha számla nélkül egy ezressel olcsóbban jön ki a mosógépszerelő, akkor nem kell számla. Komoly szemléletformálásra van szükség mind a politika, mind az átlagemberek szintjén, a Racionalista Párt ezért mindkettőt fontos küldetésének tekinti. Ez most ismét egy kicsivel hosszabb cikk lesz, amiben megpróbáljuk a problémát és a megoldási javaslatot is részletesen. Spoiler: legfontosabb ígéretünkhöz híven ebben a programban sem ígérünk több pénzt az oktatásra. :)

Elvesztette közpénz jellegét - vagy eleve meg sem találta azt

A magyar ember nem hülye. Ha azt érzi, hogy a hatalom átveri, megkárosítja és a képébe röhög, akkor kiskaput keres és lelkiismeret-furdalás nélkül kihasználja azt, hogy így vegyen revansot. Nagyon sokan érzik úgy, hogy a befizetett adó egy nagy feneketlen zsákba kerül, amiből a politikusok kedvükre vehetnek ki annyit, amennyit nem szégyellnek. "Ha a kandallóban elégetem a pénzt, akkor is hasznosabb célra megy" - gondolja magában Kovács Béla egyszerű állampolgár, amikor a Sógor-Koma BT nevére kér áfás számlát a bruttó 400 000 forint értékű 4K 3D okostévéről, amit aztán a Sógor-Koma BT irodai eszközként elszámolhat költségként, a visszaigényelt 85 040 forintnyi áfát pedig megfelezik. Béla elégedetten pakolja be új szerzeményét a "céges" autójába, hazafelé pedig a "használtan" 0% ÁFA-tartalommal vásárolt okostelefonjában levő szlovákiából rendelt memóriakártyára az nCore-ról letöltött kedvenc slágereit hallgatja felettébb nagy jókedvvel. Otthon a gyerekek már alig várják, hogy az új tévén végre 3D-ben nézhessék meg kedvenc animációs filmjeiket, gyorsan le is töltenek párat a torrentről, míg apu hazaér.

"Mi az a néhány tízezer forint, amikor a politikusok milliókat harácsolnak össze" - nyugtatja meg magát Béla. Nézi a gyerekei felhőtlen mosolyát, és neki ez a legfontosabb. Adta volna inkább az államnak a pénzt, a kölykök meg nézzék tovább a régi vacak tévét, amin még YouTube sincs? De ha ki is tudná fizetni teljes áron, 40 ezerből kijön egy Michelin-csillagos családi vacsora vagy két éjszaka valami egyszerűbb szállodában, hát ki az a hülye, aki inkább odaadja az államnak - úgysem az oktatásra költenék, hanem kisvasútra meg stadionra. A legsúlyosabb probléma pontosan ez, hogy akkor is ezt csináljuk (és tegyük a szívünkre a kezünket: ha van rá lehetőségünk, nagyon sokan) ha nem visz rá a kényszer, és bár a politika felelőssége is megkérdőjelezhetetlen, de mi is sárosak vagyunk: ami a fővárosi önkormányzatnak a 400 milliárdba kerülő négyes metró, a megyei hivatalnoknak a 400 milliós EU-pályázat, az Bélának a 400 ezres tévé. Kicsiben-nagyban, pártállástól és társadalmi státusztól függetlenül próbálunk túljárni a felettünk levők eszén még akkor is, ha nem muszáj, ennek pedig mélyen bennünk gyökerező kulturális okai vannak, elég végignézni a népmeséinket: a szegény, de ravasz és józan paraszti ésszel megáldott Lúdas Matyi háromszor is kicselezi a bugyuta, ennek ellenére indokolatlan mértékű vagyonnal és hatalommal rendelkező Döbrögi uraságot. Mindannyian szeretünk egy kicsit Lúdas Matyik lenni, okosabbnak és rátermettebbnek érezni magunkat a rajtunk uralkodó eliten, márpedig ilyen mentalitással sajnos nem fogunk tudni működő gazdaságot építeni, hiába cseréljük le a Döbrögi uraságainkat 4 vagy 8 évente egy másikra. Nagyon fontos lenne tudatosítani magunkban: ha az államot akarjuk kicselezni, akkor saját magunkkal babrálunk ki. 

Az állam ugyanis mi vagyunk

Érdekes, hogy míg az egyik oldalon a gonosz Döbrögi uraságot látjuk az államban, addig a másikon gondoskodást és baj esetén segítséget várunk el tőle. 40 év szocializmus véste a magyar nép kollektív tudatába ezt a gondolkodást, és ma a NER sem segít azon, hogy másképp tekintsünk rá, pedig több okból is szükség lenne rá.

A demokrácia egyik rákfenéje az, hogy mivel valahol a szívünk mélyén sokan mi is hibásnak érezzük magunkat, szép csendben tűrjük, hogy a hatalom azt csinálja velünk, amit akar. "Nem szólok semmi rosszat a polgármester úrról, mert rám küldik az adóhivatalt" - mondja a magát megfélemlítve érző egyszerű adófizető állampolgár. Tegye fel a kezét, aki nem hallott még ilyen szavakat, főleg vidéken súlyos probléma ez. "Magunk között szólva" persze a legtöbb embernek van véleménye, de sokan már a Facebook-ra sem merik kiírni, nehogy a szomszéd vagy a főnök fülébe jusson. Egyébként se politizáljunk, mert abból csak a vita van - mondják sokan. Nagyon elszánt forradalmár-típusnak kell lenni ahhoz, hogy valaki nyilvánosan merje vállalni a véleményét, nem is teszik meg ezt túl sokan, csak akiknek nincs vesztenivalójuk, és/vagy próbálnak hinni abban, hogy valójában demokráciában élünk.

A demokrácia alapja viszont az, hogy a nép uralkodik, mindenkinek lehet véleménye, és bármikor elmondhatja azt anélkül, hogy következményekkel kelljen számolnia. Béláim, tegyük a kezünket a szívünkre: megér nekünk 10 százalékot spórolni a tévén, ha ennek az az ára, hogy a rajtunk uralkodó elit büntetlenül zsebre tehet sokkal többet, és mi nem merünk szólni? Mi lenne, ha tisztességesen befizetnénk az adót, és azt mondanánk: "küldjék csak a NAV-ot, én mindent tisztességesen csinálok, legalább végre papírom is lesz róla, és mindenki kinyalhatja a seggem" - hosszútávon egészen biztosan többet nyerünk ezzel, mint ezekkel a kis Lúdas Matyi-féle trükkökkel. 

Meg kell tanulnunk az államra nem Döbrögi uraságként tekintenünk. Természetesen az állam feladata is, hogy ne viselkedjen úgy (a cikk második felében szó lesz erről is) de nekünk, állampolgároknak is változnunk kell. Be kell látni, hogy amíg önző módon saját kis apró, jelentéktelen előnyökért ügyeskedünk, azzal nem "az államnak", vagyis Döbröginek ártunk, hanem egymásnak és saját magunknak. Ha visszaigényled a tévé áfáját, az a pénz valahonnan ugyanúgy hiányozni fog, mint ha egy politikus tenné zsebre csúszópénzként. Ha bliccelsz a villamoson, akkor a közlekedési vállalatnak ellenőröket kell foglalkoztatnia, te meg rákényszerülsz, hogy megvedd a jegyet, csak épp drágábban, hiszen az ellenőrt is fizetni kell valamiből. Megérte?

És ennél vannak sokkal durvább példák is.

Egészen elképesztő például az, ami Csobánkán történik, amiről a Magyar Nemzet írt a minap hosszú és részletes cikket: a helyi önkormányzat tűzifát oszt a szegényeknek, hogy végre ne szeméttel fűtsenek, és ne legyen emiatt a légszennyezettség rosszabb, mint Pekingben. A rászorulók közül ezt a fát sokan eladják, és továbbra is szeméttel fűtenek, mert nekik ugyan mindegy, legalább szereznek egy kis pénzt. A fát egyébként a gazdagabbak veszik meg, mert így 2-300 Forinttal olcsóbb nekik - mindenki jól jár, legalábbis látszólag, mert egyébként nagyon nem. Egyrészt: azt a fát az önkormányzat közpénzből vette meg, vagyis befizetett adóból, így már talán az a 2-300 Forint haszon sincs az egész üzleten. Másrészt ha a szegényebbek továbbra is szeméttel fűtenek, és a légszennyezés nem javul, annak súlyos egészségügyi kockázatai vannak, azt pedig talán senkinek nem kell mondani, hogy mivel jár hosszútávon. És a soktízmilliós villák lakói ugyanazt a levegőt szívják, mint a szegény, tehát saját magukkal babráltak ki.

Amíg nagyon sok ember képtelen ilyen alapvető összefüggéseket átlátni, addig hogyan várjuk el tőlük, hogy megértsék a kormányzat, a közpénzek és úgy alapvetően a demokrácia működésének bonyolult rendszerét? Ezt a kérdést már nagyon sokan feltették, de mindig csak addig jutunk, hogy váltsuk le Orbánt és a Fideszt, válasszunk helyette egy felelős kormányt, aki majd több pénzt költ az oktatásra, és ez egy csapásra minden gondunkat megoldja. Alapvetően téves gondolat ez, ugyanúgy, mint az egészségügy kérdése. Lapátolhatjuk a pénzt az egészségügybe, de mi lenne például akkor, ha nem fűtenénk szeméttel, hogy aztán drágán meggyógyítsuk az emiatt megbetegedőket? Vagy foglalkozzunk azzal, hogy a gyógyszergyártók TB-támogatott gyógyszerek profitjából (magyarra lefordítva: közpénzből) Dubajba meg a Maldív-szigetekre viszik az orvosokat. Jaj, bocsánat, hiszen ezt a kormány már megoldotta, és pár éve már csak szakmai utakra, orvosi konferenciákra fizethetik be őket, és az, hogy ezek közül néhány pont Dubajban meg a Maldív-szigeteken van, merő véletlen, amiről senki nem tehet. A lényeg, hogy a szabályozáson szigorítók elégedetten veszik fel a fizetésüket abban a hitben, hogy ismét megoldottak egy fontos problémát - ezzel pedig el is érkeztünk a kormány felelősségéig.

Mielőtt részletesen megvizsgálnánk ezt, tisztázzuk: egy, a szakmája iránt elkötelezett és azt magas színvonalon végző orvos vagy tanár (sőt: akár egy felelős politikai vezető is) megérdemli, hogy e fontos hivatások végzéséért átlag feletti életszínvonalon élhessen, és hogy Dubajba meg a Maldív-szigetekre is eljuthasson, ha erre vágyik. Így lehet ugyanis biztosítani, hogy ezek a szakmák vonzóak legyenek, hogy érdemes legyen értük 5 évet tanulni az egyetemen. Nagyon fontos viszont, hogy ügyeskedés nélkül, tisztességesen is lehessen boldogulni, hogy ne kelljen félretenni a szakmai szempontokat például a gyógyszer felírásakor. Ugyanennyire fontos az is, hogy a gyógyszergyártóknak is legyen tisztességes haszna az egész ügyleten, mert a jövedelemszerzés lehetősége nélkül ki állna neki rengeteg pénzből (hitelből) egy hatóanyag kifejlesztésének, ami hosszadalmas és igen költséges procedúra. Ezekről fogunk még részletesen írni külön cikkekben, most csak azért említettük meg, hogy érzékeltessük: mennyire nem egyszerű és nem fekete-fehér ez az egész, és nem lehet a problémákra egy "több pénzt az oktatásra meg az egészségügyre" típusú sablonos ígérettel megnyugtató megoldást találni, azzal meg pláne, ha azon pörgünk a Facebook-on, hogy volt-e Rogán Dubajban, vagy nem. 

Most pedig térjünk vissza Döbrögi urasághoz.

Vitathatatlan a mindenkori kormányok felelőssége abban, hogy az átlagemberek Döbrögi uraságként tekintenek az államra, a hivatalokra, a különféle hatósági szervekre. Nem mehetünk el amellett, hogy a Gyurcsány- és Orbán-kormányoknak egyaránt voltak sikeres próbálkozásai az okmányirodai és más hivatalos ügyintézések ésszerűbbé tétele érdekében (előbbinek köszönhetjük az Ügyfélkaput, utóbbinak pedig a Kormányablakokat és hogy végre csekkel postára rohangálás vagy illetékbélyeg helyett a helyszínen, bankkártyával is lehet fizetni a személyi igazolványért) de mindez kevés ahhoz, hogy az átlagember megszeresse az államot.

Ahhoz előbb meg kell értenie, hogy az állam érte van, nem pedig ellene. Ma az emberek nyűgként élnek meg minden olyan pillanatot, amikor kapcsolatba kerülnek az állammal, a különféle állami szervek (adóhatóság, ÁNTSZ, Nébih, bármi) pedig fenyegető, szigorú, az ő kis egyszerű életük megnyomorítására létrehozott valaminek tűnik. A Közéleti Felvilágosodás Programjának ismertetésekor már írtunk arról, hogy természetes emberi reakció az ismeretlentől való félelem, márpedig ezek az intézmények félelmetesek, és se a kommunikációjukkal, se a működésük gyakorlatával nem tesznek azért, hogy ez a róluk kialakult kép változzon. Ezért kell sokat dolgozni azon, hogy az emberek megértsék például az adózás, közpénzek, a közigazgatás és az állam működésének részleteit. Közhely, de évente 80 milliárd Forintot költünk egy bizonyos "közszolgálati" médiaszolgáltatásra, ami nem csak hogy nem szolgálja a köz javát, de a színvonala miatt a lakosság töredékét sem éri el. Pedig biztos, hogy komoly szakemberek dolgoznak a műsorokon, és a szaktudás mellett a szükséges technológiai infrastruktúra is rendelkezésre állna ahhoz, hogy ezt a munkát végezze, és ezt tekintse elsődleges céljaként. Az interneten számtalan kiváló példa van arra, hogy hogyan lehetne ezt jól csinálni az "edutainment" filizófiája alapján (education + entertainment, vagyis az oktatás és szórakoztatás szavak összevonásából) és lesz is egy külön cikk ezekről az oldalon, már csak politikai akarat kell hozzá. Nem szégyen a Fidesztől is eltanulni a jó ötleteket, zseniális megoldás például a villanyszámlán minden hónapban feltüntetett kötelező rezsicsökkentés-reklám, miért ne lehetne az emberek fizetési papírján és a vállalkozók adókimutatásain az, hogy a levont/befizetett összegek tételesen, konkrétan mire mentek. Az államot értő, benne partnert látó, a közpénzek útját átlátó adófizető ugyanis szívesebben fog adót fizetni akkor, ha tudja, hogy az jó célra megy, és ha többen fizetünk adót, akkor fejenként kevesebbet kell - egyszerű matek ez, nem rakétatudomány.

Persze mindig lesznek, akik többet akarnak, mint amennyi jutott.

Sok emberben a kapzsiság és az irigység is ugyanolyan természetes tulajdonság, mint az ismeretlentől való félelem, így továbbra is szükség van olyan intézkedésekre, amelyek komoly visszatartó erővel bírnak, ha valaki véletlenül elcsábulna, és az állam (vagyis a társadalom) kárára megpróbálna jogosulatlan előnyre szert tenni. Érthetetlen, hogy ha valaki tisztességesen össze tud hozni 100 milliós vagyont (van ilyen) akkor miért kell azt tisztességtelenül 110 milliósra duzzasztani, de tudomásul kell venni, hogy van ilyen, és tenni kell ellene. A lehető legtöbb kiskaput be kell zárni, hiszen aki ezekkel él, joggal mondhatja: ő betart minden törvényt, nem követett el semmit. Ezért is láttunk eddig viszonylag kevés politikust börtönben, hiszen papíron mindenben becsületesek ők, csak hát a törvények ilyenek - a törvények, amelyeket ők bármikor szigoríthatnának, csak nem áll érdekükben.

Aki kiskapukat keres és talál, az a társadalom egészének, a becsületes adófizetőknek árt a legtöbbet. Ha egy vállalkozó azt látja, hogy a tisztességtelen versenytárs a kiskapuk segítségével olcsóbban nyújtja ugyanazt a minőséget, és emiatt több vevője van, két választása van: ő is ügyeskedik, vagy feladja a harcot és bezárja a boltot. Ez viszont egy ördögi kört indít el: ha kevesebben fizetnek tisztességesen adót, akkor azoknak a keveseknek sajnos egyre többet kell, és idővel talán ők is eljuthatnak arra a pontra, hogy elég. Főleg, ha azt látják, hogy az állam és a tűzhöz közel állók vígan elvannak a befizetett pénzből, és két kézzel szórják azt, mint ha csak a sajátjuk lenne, ahelyett, hogy tennének valamit a gazdaság kifehérítéséért, hogy nehezebb legyen trükközni.

Nem mondhatjuk, hogy a kormány nem próbálkozik: az egyik oldalon családi adókedvezmény és hasonló intézkedések, a másikon pedig online pénztárgép és szigorú adóhatósági ellenőrzések próbálják javítani az adófizetési morált, de ezek felületes látszatintézkedések, és főleg a becsületes adófizetőknek okoznak adminisztrációs és pénzügyi terheket. Az online pénztárgép és az online számla kicsit olyan, mint a gyári DVD-filmek elején megjelenő átugorhatatlan figyelmeztetés arról, hogy a filmkalózkodás bűncselekmény: mivel a kalózoknak a másolásvédelem feltörése után a második dolguk ezt a figyelmezetést kiiktatni, csak a becsületes filmvásárlókat bosszantja. Aki nem üti be a kasszába az eladott terméket, vagy nem ad számlát az elvégzett szolgáltatásról, az ettől nem fog, legfeljebb a becsületes, de véletlenül hibát vétő vállalkozót lesz könnyebb megtalálni. Elég faramuci helyzet az, hogy aki nem ad számlát, az jobban jár, mint aki ad, de véletlenül rosszul tünteti fel a teljesítés dátumát, hiszen ez utóbbit mindenképpen látja a NAV, viszont a te lakásodban dolgozó mosógépszerelő soha nem fog lebukni, hacsak nem NAV-ellenőr vagy, aki csak ezért hívta. Bár ha a mosógépszerelő nem teljesen hülye, ezt könnyen megúszhatja: előveszi a laptopot, és megkérdezi: milyen névre írhatja a számlát, a NAV ellenőr erre számlázási adatokat fog mondani, te pedig azt, hogy kösz, nem kell, főleg ha olcsóbb számla nélkül.

Konkrét intézkedési terv a gazdaság kifehérítéséért

Az online pénztárgépnél sokkal hatékonyabbak lennének lenne a papír alapú számlázás és a készpénzhasználat visszaszorítását célzó intézkedések, melyek egyúttal a könyvelés és az adminisztráció egyszerűsítését, ezek költségeinek csökkenését hozzák magukkal. A Racionalista Párt ebben látja a megoldás kulcsát, ezért elsőként meg kell vizsgálni a bankkártyaelfogadás kötelezővé tételének lehetőségét a kártyahasználat költségeinek minimalizálása és a munkabér kizárólag bankszámlára történő utalással való fizetésének bevezetése mellett. Nagyon fontos pontja e tervnek a bankrendszer működését nem értő és ezért a kártyától nem pénzügyi, hanem elvi okokból idegenkedő adófizetők tájékoztatása és megnyugtatása, hogy ez az intézkedés a becsületes adófizetők érdekében történik.

A kártyaelfogadási kötelezettséget a nem fix telephelyen szolgáltatást nyújtókra is ki kell terjeszteni, az ő esetükben törekedni kell a már meglévő infokommunikációs technológiák használatának lehetőségére. Gyakorlatiasabban: a mosógépszerelőnek ne kelljen külön kártyaelfogadó terminált beszereznie, legyen lehetőség saját NFC-képes okostelefonnal lebonyolítani a fizetést és a számla kiállítását. A korszerű technológiáknak az ember életének megkönnyítése a célja, nem pedig az, hogy bonyolultabbá tegye azt.

A terv része a kétfunkciós, úgynevezett cégkártya megalkotása, amely a hivatalos ügyintézések során a bélyegző és az aláírás kiváltására szolgál (elektronikusan) valamint cégek közötti (B2B) kereskedelmi ügyletek során bankkártyaként és a cég digitális azonosítójaként funkcionál. A számlakibocsátó azonnal, emberi beavatkozás és hibalehetőség nélkül elektronikusan eljuttatja a számlát a befogadóhoz és az adóhivatalhoz, lehetővé téve természetesen a nem azonnali átutalásos fizetést a mai üzemanyagkártyák működési elve alapján. Cég nevére áfás számlát kiállítani kizárólag a cégkártyával történő fizetés során lehet, Kovács Béla állampolgár tehát csak akkor vehet a cég nevére tévét, ha a cég tulajdonosa a kártyát rendelkezésére bocsátja. Drasztikus intézkedés, és az ilyesmit mindenképp meg kell előznie egy széleskörú társadalmi egyeztetésnek, mindenekelőtt pedig az ország vezetőinek kell jó példát mutatniuk: aki közpénzből kapja a fizetését, egyúttal vállalja, hogy vagyonosodásáról nem bemondásra, kedve szerint kitöltött nyilatkozatok alapján kell számot adnia, hanem a társas vállalkozásokhoz hasonlóan külső könyvvizsgáló által hitelesítve. Neki is jó ez, hiszen senki nem fogja alacsony színvonalú vitákban dubajozással vádolni (feltéve, hogy a számok alapján megteheti) és az állampolgár is láthatja, hogy ezek az intézkedések nem az ellene szólnak, hanem mindannyiunk érdekében, és főleg a tisztességes adófizetők védelmében.

Egyetértesz? Vitatkoznál? Helyes, hiszen ezen írások célja pontosan ez: beszéljünk végre értelmesen és tabuk nélkül arról, hogy miként lehetne gatyába rázni ezt a szerencsétlen országot. Oszd meg velünk gondolataidat, írásainkat pedig ismerőseiddel, támogass minket és főleg csatlakozz hozzánk ha egyetértesz a párt törekvéseivel, ami valós és észszerű alternatívát kínál!

A Racionálisan aktuálisan kérdésekről című sorozat előző részeiben sorra vettük a bevándorlás és az olimpia kérdését, a következőben pedig a munkahelyteremtésről lesz szó. Ha van ezzel kapcsolatban véleményed, ne tartsd magadban: a Facebook-on lájkolj és kérj értesítést a friss posztokról, mert sok mondanivalónk van még!

27 komment
Címkék: adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://racionalistapart.blog.hu/api/trackback/id/tr9912065549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csm001 2017.01.29. 10:43:56

Régi mantrám ez, eltörölni a kpt. Így is lehet offshore vagy pl arany formájában lopni, de nem evidens. A társadalmi ellenállás mellett még a nyitott gazdaság a probléma.

Rorgosh 2017.01.29. 11:20:36

A készpénzhasználat megszűntetése legfeljebb csak minimális eredményeket hozna. Ennek oka, hogy az egész cikk nem is említi az alapvető problémát: magának a demokráciának az állapotát, és azt, hogy nincs párbeszéd arról, hogy miért is adózunk valójában?

Csak kártyás fizetés esetén is könnyű kikerülni az adózást - mindaddig, amíg az adóelkerülés nem válik szégyenletes cselekménnyé. Az viszont csak akkor lesz, ha az adófizetőknek érdemi beleszólása lesz abba, hogy az állam mire és mennyit költ.

De ezzel nem foglalkozik a cikk. Arról, hogy milyen választási és népszavazási rendszer kellene ahhoz, hogy az adófizetők végre a saját pénzüknek lássák a befizetett adókat. Azt, hogy miképp legyen elszámoltatható mind a kormány, mind az országgyűlés. És ennél nem az adófizetőknél van a kezdeményezés lehetősége.

Mellékesen nem véletlenül van annyi különböző adó, vannak néha magas kulcsok és átláthatatlan szabályozás: ez a kormányzat eszköze, hogy a támogatói érdekcsoportok felé irányítsák át a társadalom erőforrásait.

Nancsibacsi 2017.01.29. 11:32:37

@Csm001: Valutát hogyan törlöd el? Vagy pláne a Bitcoint?
Az állami pénzeket mindig utalják, mégis sikerül ellopni őket, és senki se kerül a börtönbe emiatt. Szóval mit is várhatunk a KP eltörlésétől? Mondjuk SEMMIT?

Nancsibacsi 2017.01.29. 11:35:54

A gazdaságot azzal lehet kifehéríteni, ha NEM ÉRI MEG, és NEM SZÜKSÉGES lopni. 27% ÁFA-t megéri ellopni, 5%-ért nem kockáztat ember börtönt - ilyen egyszerű. 27% ÁFA-nál ha minden konkurensem ellopja, ez olyan piaci hátrány, hogy becsületesként simán éhen halok, mert nem lesz megrendelésem. 5%-os ÁFA ellopásának elmulasztása az egy simán lenyelhető mértékű piaci hátrány.
Kevesebb adó, kevesebb NAVos (több mint 1000 milliárdba került az adóbehajtás tavaly) - több bevétel.

Brix 2017.01.29. 11:44:51

Ott van a probléma, hogy akiknél a jövedelem képződik, azok nem adóznak, hanem offshore cégeken keresztül kiokoskodják a pénzt. Ők azok, akik zsebre vágják az EU-s és az állami szubvenciókat, gyakran milliárdos mértékben...( vagy elcsalják az áfát..) Amíg ez a réteg nettó élősködője a rendszernek, addig mindenki ott fogja elcsalni az adót, ahol tudja...27%-os áfa , az szerintem egy vicc, vagy tragédia...Az állam valójában az alsó középréteg fogyasztásából elsíbolt pénzekből gazdálkodik...Amíg át nem gondolják az adórednszert, vagyis vissza nem hozzák a többkulcsos adórendszert és el nem törlik a minimálbéresek adóját, addig nem is fog megváltozni semmi. Hiszen az adórendszer nem a többség, hanem egy szűk kisebbség érdekeit tükrözi! Ahol van adómorál, pl: skandinávia, ott a gazdagok is vastagon adóznak! Nálunk csak a szemünkbe röhögnek a szlovák rendszámos luxus BMW-jükből...Ezért ne várjanak semmi jót a kisembertől, amíg az elit a legnagyobb adócsaló!

Brix 2017.01.29. 11:51:20

Még annyit: 10 évre visszamenőleg vissza kellene vizsgálni a Magyarországon elsíbolt ÁFÁT...1000 milliárdok vándoroltak át magánzsebekbe, az állam viszont nem tesz semmit, csak megpróbálja elhallgattatni azokat ( H. A. ) akiknek bizonyítékaik voltak róla...
Az egész adórendszert át kellene gondolni Magyarországon és valóban fellépni az offshore cégekkel szemben, és megadóztatni a milliárdos szubvenciókat felmarkoló cégeket és fülön kellene csípni az áfa csalókat...

énisfélek 2017.01.29. 12:07:56

Az államkorrupció elleni leghatékonyabb fegyver: MINDEN állami és önkormányzati kiadást TÉTELESEN kitenni az internetre, jól kezelhető adat-formátumú táblázatokban. Tehát pl: / dátum / tétel megnevezése / összeg / kereskedő / engedélyező személy neve /. Ez tételesen, lebontva az utolsó golyóstollig és WC papír gurigáig. Ennek technikai megoldása nem bonyolult feladat, ráadásul automatizálható is. A nyilvános adatok között pedig tíz millió önkéntes ellenőr tudna a pénz-osztók körmére ránézni. A befektetés minimális, a nyereség pedig minden évben több ezer milliárd forint.
Persze mivel valójában az összes feltörekvő pártnak ugyanaz a végső célja titokban (a zsírosbödönt körbeülni a haverokkal), ezért soha az életben nem fog megvalósulni olyan antikorrupciós intézkedés, amiben nem lehet szelektálni a haverok kedvéért.

énisfélek 2017.01.29. 12:13:45

Amikor kártyával fizetsz, akkor egyúttal a nevedet is mellékeled a vásárolt termékek listájához. És amikor a munkahelyed létszámleépítéskor pont téged rúg ki, soha nem fogod megtudni, hogy ebbe belejátszott-e a havi négy liter vodka-vásárlásod.
A készpénzzel történő fizetés: a személyes adatok védelme.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2017.01.29. 12:20:44

@Rorgosh: "az egész cikk nem is említi az alapvető problémát: magának a demokráciának az állapotát"

Valóban, arról egy külön hosszú írás van: racionalistapart.blog.hu/2017/01/26/bemutatkozik_a_racionalista_part

"Csak kártyás fizetés esetén is könnyű kikerülni az adózást - mindaddig, amíg az adóelkerülés nem válik szégyenletes cselekménnyé"

Nem egészen. Ha kártyával fizetsz a boltban, annak nyoma van: a céges számlakivonaton (amit a bolt működtetője beküld a könyvelőlek) van egy beérkező összeg, ezt pedig bizonylattal kell igazolni, magyarul ha nincs erről kiállított számla, akkor a NAV meg fogja kérdezni, hogy azt a pénzt miért kapta a bolt. A készpénzt simán zsebre lehet tenni, senki nem fog tudomást szerezni az ügyletről, legfeljebb szúrópróbaszerű adóhatósági ellenőrzés keretében lefolytatott próbavásárlás alkalmából.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2017.01.29. 12:25:11

@énisfélek: ez egy hülyeség, ha kártyával fizetsz a teszkóban, a főnököd honnan tudná, hogy mit vettél? A bankszámlakivonaton is csak egy kártyaelfogadóhely-azonosító és a vásárlás végösszege van, és a bolt nem fogja elküldeni a banknak, pláne nem a cégnek, ahol dolgozol.

Persze ha a tesco-ban dolgozol, és ott is vásárolsz, az más, de hiába fizetsz készpénzzel ha a pénztáros Gizike merő jóindulatból beköp a főköknél :)

nemecsekerno_007 2017.01.29. 12:26:51

Először is:

- olyan, hogy állam finanszírozási szempontból nem létezik.
- 50%-os elvonási szinte mellett az amerikai, a német v. a svéd átlag Béla is pontosan ugyanezt csinálná. (meg persze ha az USA-ban fel akarnák emelni az elvonási szintet 37%-ról 50%-re akkor hamar fegyveres felkelés törne ki)
- nyított gazdaság: ez van, ez ellen nem tudunk tenni. Kb. 1,5 millió embernek kéne eltartania a többit, nem is értem miért hisszük, hogy ez lehetséges. (illetve lehetséges, csak úgy ahogy most működünk)
- 3 millió nyugdíjas - ezek nyugdíjának kb. 60-70%-át a mostani járulékokból fizetik. Persze nem azoknak a járulékából akik az államtól kapnak pénzt, mert ugye az ő fizetésüket is meg kell valakinek keresni aki exportra termel v. szolgáltat.
- az nehezen finanszírozható, hogy vannak akik külföldön dolgoznak, itthon nem fizetnek járulékot, de a nyugdíjas szüleinek az itthon dolgozók fizetik a nyugdíját. (és még nagyon sok hasonló helyzet van)
- felsőoktatás: közpénzből termeljük a szakembereket a gazdag országoknak. akkor ki is a hülye?
- 27%-os ÁFA: azért nem csökkentik mert az gyorsan államcsőd lenne, ugyanis ebből van a legtöbb bevétel. ezen kívül ennek segítségével "kap vissza" az állam egy csomó pénzt amit nyugdíj, állami alkalmazotti fizetés és egyéb jogcímen kifizet. Mivel a fogyasztásunkban elég magas az import aránya, ha csökkenne az ÁFA akkor ez ez a pénz kiáramolna az országból. Ez is szívás.

Ez a rendszer (adó, nyugdíj, oktatás etc...) nem társadalmi párbeszéd v. megegyezés útján jött létre hanem csak így alakult. Az utóbbi 20-25 évben azoknak volt ráhatása arra, hogy ez változzon akik ellenérdekeltek a változásban. Így maradt az, hogy mindenki próbál úgy alkalmazkodni ahogy tud. A átlag Béla próbál adót optimalizálni, a nyugdíjasok arra szavaznak aki emeli a nyugdíjat, mások nem vesznek jegyet a buszon és még lehetne napestig sorolni.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2017.01.29. 12:27:40

@énisfélek: "mivel valójában az összes feltörekvő pártnak ugyanaz a végső célja titokban (a zsírosbödönt körbeülni a haverokkal)"

A személyes blogomon írtam arról, milyen személyes motivációk állnak a Racionalista Párt létrehozása mögött, ajánlom figyelmedbe:

tomanovicsgergely.blog.hu/2017/01/26/a_radikalizalodasrol_sajat_radikalizalodasom_tapasztalatai_alapjan

énisfélek 2017.01.29. 12:59:15

@Tomanovics Gergely: Szóval te komolyan azt gondolod, hogy ha itt Koruptisztánaban munkaadóként egy jó kapcsolatokkal rendelkező ügyvéd vagy magánnyomozó kezébe adsz korlátlan mennyiségű osztogatható kenőpénzt, akkor az ennek ellenére sem lesz képes megszerezni az alkalmazottaid bevásárló-listáit?

énisfélek 2017.01.29. 13:06:30

@Tomanovics Gergely: Mindenki látja a bajokat, ezért szép dolgokat nagyon sok párt ígér. De mindegyik hagy magának kiskapukat, amit ők óvatos fogalmazásnak neveznek. Én már csak azt veszem komolyan, aki olyat vállal, ahonnan nincs áldozatok nélküli visszavonulás.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2017.01.29. 13:10:45

@énisfélek: vállalkozóként nem tudom elképzelni, miért tenne valaki ilyet. Ha az alkalmazottam hétvégén piszokmód lealjasul valami punkzenekar koncertjén, utána viszont hétfőtől péntekig határidőre és az elvárt szakmai színvonalon elvégzi a rá bízott munkát, akkor nem foglalkozok vele, tőlem akár még posztolhat is a buliról a Facebookra. Ha viszont azt látom, hogy a munkavégzés rovására megy a dolog, akkor nem fogok magánnyomozóval szarakodni, egyszerűen kibaszom a gecibe. Az autómosóban, ahol 10 évvel ezelőttig műszakvezetőként dolgoztam, a láthatóan munkavégzésre alkalmatlan állapotban érkező kollégák ellenőrzésére alapos gyanú esetén alkoholszondát használtuk, és nem sokat dilemmáztunk azon, hogy vajon a reggeli feles(eke)t kártyával vagy készpénzzel fizette :DDDDD

énisfélek 2017.01.29. 13:15:01

@énisfélek: Most ne azt nézd, hogy ez mennyire életszerű vagy valószínű, először csak az alapelvet kell tisztázni, tehát azt, hogy száz millió forint kenőpénz okos szétosztásával meg lehetne-e szerezni Gipsz Jakab X utcai lakos múlt havi bevásárló listáinak nagy részét? Ez teljesen lehetetlen, vagy valószínűleg megoldható?

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2017.01.29. 13:22:37

@énisfélek: Százmillió? Ugyan már! Ha nagyon akarnám tudni hogy mit veszel a Tesco-ban, akkor adnék egy ezrest a bevásárlóközpont parkolójában kéregető hajléktalannak, hogy vegyen belőle magának piát, cserébe figyeljen arra, hogy mögéd álljon a sorban, és a rendelkezésére bocsátott rejtett kamerát ne takarja el :)

énisfélek 2017.01.29. 13:27:28

@Tomanovics Gergely: "vállalkozóként nem tudom elképzelni, miért tenne valaki ilyet."

Ha tízezer alkalmazottad van és éppen nem megy a cég szekere, akkor ki kell rúgni kétezer embert, de lehetőleg azokat, akik néhány év múlva úgy is csak kolonc lenne a cég nyakán, mert alkoholisták, vagy pl zsíros ételeket esznek (szívproblémák). Ha a megfelelő embereket rúgja ki, az százmilliókat hozhat a cégnek.
Szerinted mennyi kenőpénzt érne meg egy ilyen cégnek az alkalmazottak bevásárló listái? (az orvosi adatok már rég megvannak valószínűleg)

énisfélek 2017.01.29. 13:35:19

@Tomanovics Gergely: "Százmillió? Ugyan már! "

A kérdésre adott válasz helyett elterelés. Nem készülsz te politikusnak véletlenül? ;-)

Miért nem válaszolod pl. ezt: "szerintem még egy millárd forint kenőpénzzel sem lehetne hozzájutni Gipsz Jakab bevásárló listáihoz, ezért teljesen értelmetlen dolog, ha Jakab emiatt ragaszkodik ahhoz, hogy készpénzzel fizessen a vodkájáért"

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2017.01.29. 13:35:41

@énisfélek: komoly paranoiára vall, ha szerinted ez így megy. Jászfényszarun melóztam a Samsung TV-gyárban 2002-3 környékén, amikor az ott gyártott katódsugárcsöves technológia még éldegélt, de már jött fel a plazma és látszódtak a csökkenő eladások, ezért a gyár felét leépítették, egy részét Szlovákiába vitték (valószínűleg a kedvezőbb adózás miatt) és rengeteg embert elküldtek.

Egy dolgot néztek, a termelési adatokat, az alsó valahányszáz ember repült. Az, hogy az én adataimból mennyi volt rajtam kívül álló okoknak köszönhető (alkatrészhiány, bármilyen meghibásodás, vagy épp a termelési láncban előttem álló hanyagsága) a kutyát nem érdekelte.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2017.01.29. 13:45:08

@énisfélek: azért mondok ilyeneket, mert olyan hülyeség a kérdésfeltevés, mint ha a kétfarkú kutya valamelyik plakátjáról vitatkoznánk, például azon, hogy a Szíriuszról kilőtt 50 megawattos lézersugár elpusztíthatja-e a termést.

Az volt a kérdés, hogy biztonságosabb-e a készpénzhasználat, mint a bankkártya, bár te úgy tetted fel, hogy veszélyesebb-e a kártyás, de a lényeg ugyanaz. Én pedig arra akartam kilukadni, hogy nem biztonságosabb a KP, mégpedig azért, mert a kenőpénznél és a technikai bűvészkedésnél sokkal egyszerűbben megszerezhető rólad bármilyen adat, és a készpénz használata sem fog megvédeni tőle.

Nancsibacsi 2017.01.29. 14:53:13

@Brix: Mondjuk az is vicc, hogy a szlovák rendszámos autók ellen semmit se lehet tenni a 21. században, amikor minden sarkon van térfigyelő kamera - nemhogy határátkelőknél -, szóval egy egyszerű szoftver tudná számolni, hogy vajon hány napot is töltenek egy évben Magyarországon kívül.

Nancsibacsi 2017.01.29. 14:55:44

@Tomanovics Gergely: "ez egy hülyeség, ha kártyával fizetsz a teszkóban, a főnököd honnan tudná, hogy mit vettél"
Pl. megveszi a Tescotól az adatot? Nyugodtan elolvashatod az üzletszabályzat apró betűs részében, hogy joga van eladnia azt.

Nancsibacsi 2017.01.29. 15:03:05

@nemecsekerno_007: "50%-os elvonási szinte mellett az amerikai, a német v. a svéd átlag Béla is pontosan ugyanezt csinálná"
Több az 50 százaléknál. Az ok, hogy a munkabér terhei szuperbruttó és nettó között kb ennyi, de ha mondjuk kisvállalkozót nézel, annál a diff úgy néz ki, hogy ha ad számlát 10eFt-ról, akkor 3eFt SE marad belőle, ha nem ad, akkor meg marad 10. Ezzel sajnos nem lehet mit kezdeni - ez olyan piaci előny, hogy LEHETETLEN legálisan csinálni bármit is.

nemecsekerno_007 2017.01.29. 16:43:07

@Nancsibacsi: Ja persze, ha azt nézzük akkor igen :) Egy 200 000 Ft-os nettó fizetésért, meg kéne termelni havi 500 000 Ft-ot és akkor még csak a fizetés van meg.
Ördögi kör ez, de valahogy meg kéne szakítani, mert a versenyképességünk sose lesz elég még ha a sokat emlegetett "magas hozzáadott értékű ipar" nagyon fel is futna. Ezen kívül nem csak az atomfizikusnak kéne megélnie, hanem a lángososnak is.

Prof. Mózes 2017.08.25. 11:50:25

Kedves Gergely, nem tudom ismered-e a Liska-modellt? Ha nem, ajánlom elolvasára és megfontolásra, mint hosszútávú racionális/optimális cél.
epa.oszk.hu/00000/00017/00042/pdf/fliskatibor.pdf
Az Liska-modell felé haladni folytonos módon nehéz, mert alapvető szemléletváltás szükséges, még egyes elemeiben is, de egy lehetőség az adózás tekintetében ez:
www.liska.hu/fliska/adozas.htm

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2017.08.25. 12:19:15

@Prof. Mózes: nem hallottam még róla, de beleolvasva érdekesnek tűnik, elolvasom majd a hosszú PDF-et is.
süti beállítások módosítása