Racionalista Párt

GYIK, avagy röviden a Racionalista Pártról - 1.

2017. május 06. 13:59 - Tomanovics Gergely

Nagyon sok és nagyon hosszú bejegyzés született már a Racionalista Párt elképzeléseiről ezen a blogon.

Tudjuk, hogy ez a szövegmennyiség így elsőre borzasztóan terjedelmes, sokak szemében ömlengésnek tűnő kesze-kusza handabanda (Orbán után szabadon) ami legalább annyi kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol, ha nem többet... 

Ebben a most induló sorozatban rövid írásokban próbáljuk összefoglalni az eddigi visszajelzésekre reflektálva, melyek közül rögtön az első és legfontosabb:

Ez most egy újabb, sokadik ellenzéki párt-próbálkozás, hogy tovább "szalámizzuk" (sic!) a kormánnyal elégedetlen választókat?

Nem.

A Racionalista Párt egyrészt a szó szoros értelmében véve egyáltalán nem párt, másrészt a szó szoros értelmében véve nem is ellenzéki, legalábbis semmiképp nem a kormány ellenzéke.

Mindazok a kormányváltó kezdeményezések, amikkel az ellenzéki pártok próbálkoztak, láthatóan működésképtelenek voltak, kár is tovább erőltetni, és főleg kár még egy sokadik ilyen pártot létrehozni.

Ennek megfelelően a Racionalista Pártnak egyelőre nincs is miniszterelnök-jelöltje, taggyűlése, pártirodája és ifjúsági szervezete, de még csak elnöke vagy tagsága sem - ezek ugyanis egyelőre teljesen fölösleges részletkérdések, amik egy újonnan alakuló párt nagyjából összes kapacitását lekötnék, miközben nem vezetnek eredményre.

A Racionalista Pártnak egyvalamije van csak, ami viszont pont a többi pártnál hiányos: konkrét, kézzelfogható, többé-kevésbé részletes stratégiája, ami megpróbálja másképp megközelíteni a problémákat, mint ahogy azt Magyarországon a politikától megszoktuk.

Ez a stratégia a Harmadik Felvilágosodás Programja nevet kapta, ide kattintva olvashatsz róla.

Vigyázz, hosszú, de pont erről is van benne szó: választást nyerni csak rövid és tömör, érzelmekre ható üzenetekkel és félelemkeltő manipulációval lehet (ezt hívjuk mostanában divatos kifejezéssel populizmusnak, és ezt látjuk ma Amerikától Franciaországon át Törökországig szerte a világon) és ezen mindenképp változtatni kell, ha változást szeretnénk.

Akárhány százezren akarunk ugyanis változást, ha a többség nem akar - márpedig jól láthatóan nem akar, vagy nem mer.

- Valaki azért, mert neki így jó, ahogy van - esetleg azért, mert a rendszer haszonélvezője.

- Valaki azért, mert ugyan nem jó, de 27 év alatt beletörődött, hogy a demokrácia ilyen, ennyit tud.

- Valaki azért, mert azt gondolja, hogy a politika az ő hétköznapi életére nincs hatással, a problémái nem fognak megoldódni tőle

- Valaki pedig azért, mert egyszerűen fél. Fél a változástól, vagy egyszerűen fél attól, hogy a véleménye miatt bántódása esik

A Racionalista Párt küldetése, hogy változtasson azon, ahogy ma Magyarországon az emberek többsége a politikára és a demokrácia működésére gondol.

Változtatunk az állam és polgárának egymáshoz fűződő viszonyán (ez a kettő ugyanis csak a mostani politikusok, valamint a rendszerváltás előtt szocializálódó állampolgárok fejében jelent két külön dolgot) valamint azon, ahogy egymással kommunikálunk: az érzelmi-ideológiai csatározások helyett mi a tényszerűséget, az objektivitást, a józan észt képviseljük.

Véget vetünk annak a poszt-feudalista, poszt-szocialista felfogásnak (ahogy mi hívjuk: ludasmatyizmus és döbrögizmus) hogy az uralkodó és a nép alá- és fölérendelt viszonyban van egymással. Nem, a demokráciában ez pont fordítva van: a politikusok nem a főnökeink, hanem az alkalmazottaink, akik a tőlünk kapott fizetésért elvégzik a rájuk bízott munkát, a sajtó pedig segít nekünk ellenőrizni, hogy jól dolgoznak-e.

A Közösségi Közszolgálati Média létrehozásával felvesszük a harcot a manipuláció, a szándékos félrevezetés, az álhírek, és a választókat hülyének néző ostoba propaganda ellen. Kommunikációnk alapelve az "infotainment", vagyis a választópolgárok ismereteinek bővítése oly módon, hogy az érdekes, szórakoztató és népszerű legyen - ez a jó értelemben vett populizmus. Ehhez ma már mindannyiunk számára elérhető hatékony eszközök vannak, és ebben a bejegyzésben konkrét példákat is láthatsz, hogy mi is ez a gyakorlatban.

Egész röviden erről szól ez a stratégia, erről olvashatsz bővebben ezen a blogon sokat. Sajnos így nagy vonalakban nagyon nehéz úgy megfogalmazni, hogy komolyan vehető legyen, de reményeink szerint hamarosan sikerül bebizonyítanunk, hogy működőképes a koncepció.

Addig is, ha van kérdésed, tedd fel itt kommentben, vagy lájkold a Racionalista Párt Facebook-oldalát és írj üzenetet - mindenkinek a véleményére és észrevételeire szükségünk van, csak így fogunk tudni közös megoldást találni az országunk jövőjét fenyegető problémákra.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://racionalistapart.blog.hu/api/trackback/id/tr4912465457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Guy Fawkes2 2017.08.15. 17:01:30

Mi köze a baloldalnak a racionalizmushoz? Tudtommal az empirizmus szöges ellentéte a racionalizmusnak. De attól még aranyos ez a kis blogocska. Hajrá!
süti beállítások módosítása