Racionalista Párt

Magyarország rossz időzónában van - javasoljuk a GMT+2 zónához való csatlakozást!

2017. október 29. 11:05 - Tomanovics Gergely

Minden októberben előkerül az óraátállítás és a téli időszámítás kérdése, hiszen nagyon sokan okkal gyűlöljük a téli időszámítást: december közepén már 4 óra előtt sötétedni kezd, pedig ennek nem feltétlenül kellene így lennie.

A Jobbik többször is kezdeményezte már a téli időszámítás eltörlését, Oroszország 2011-ben meg is lépte ezt (igaz, csak 3 évig örülhettek a +1 óra világosságnak télen, 2014 óta folyamatos téli időszámítás van érvényben) viszont nálunk EU direktíva szabályozza ezeket, úgyhogy sajnos ugyanúgy nem tudjuk eltörölni, ahogy a homeopátiát sem - de erre is van megoldás.

Sokan azt mondják: egyébként is a téli időszámításunk az "eredeti, természetes" állapot, de ez nem igaz. Legalább annyira nem, mint ha azt mondanánk: Magyarországon nincs mód autópályák és vasút építésére, hiszen természetes közlekedési eszközünk a ló...

Az időszámításunk és az időzónánk egyáltalán nem természetes.

Természetes az lenne, ha a napidőt használnánk, ahogy egészen az 1800-as évek végéig tettük: amikor a Nap a legmagasabban állt az égen, akkor volt dél. Természetesen ez a Föld görbülete miatt azzal járt, hogy gyakorlatilag minden településnek saját időszámítása volt (egész pontosan negyed szélességi fokonként, vagyis durván 25 kilométerenként egy perc volt az eltérés kelet-nyugati irányban) de ez nem igazán okozott problémát, sőt, valószínűleg fel sem tűnt senkinek, hiszen eleve nem volt sok olyan dolog, amit adott időre kell csinálni, például nem volt vasút és más menetrend, pontos nyitvatartási idő, bejárós irodai munkahely...

Az iparosodás és a nagy távolságokat lényegesen rövidebb idő alatt átszelő vasút megjelenése és a nemzetközi kereskedelem fellendülése viszont már szükségessé tette, hogy ne legyen például Sopron és Debrecen között 22 perc időeltolódás, Budapest és Bécs között pedig 14, ezért merült fel az igény egy egységes, mindenhol alkalmazható időszámítás bevezetésére.

Az időzónákat az 1884-es Nemzetközi Meridián Konferencián határozták meg: itt állapodtak meg a résztvevők abban, hogy Greenwich legyen a 0. hosszúsági fok (kezdőmeridián), innen kiindulva 15 fokonként összesen 24 időzónára osztották a Földet. Annak, hogy nagyobb területeken ugyanazt az időt használjuk, természetes velejáróla az, hogy a 15 fokos meridiánoktól távolodva egyre jobban eltér az időszámítás az adott település természetes napidejétől. 

Az időzónák határait persze nem egyenes függőleges vonalak mentén húzták meg, hanem az országhatárokhoz igazították. Az alábbi térképen kék vonal jelöli a GMT+1 és GMT+2 (Greenwich Mean Time, vagyis a greenwichi középidőhöz képest 1 illetve 2 óra) időzónák pontos határát, a zöld és piros árnyalatú területek pedig azt mutatják, hogy mennyivel tér el a helyi idő a természetes napidőtől: a lengyel-ukrán, illetve a magyar-román határ környékén nagyjából fél órát siet az óra a természetes napidőhöz képest, a francia-német és a francia-olasz határnál pedig kb pont ennyit késik.

differencias_terkep_eu_2.png

Egyszerűbben fogalmazva: minél pirosabb egy adott terület, annál hamarabb sötétedik esténként.

Szembetűnő, hogy mennyire rosszul járt az időzónákkal Svédország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és a délszláv államok. Nálunk rosszabbul csak Törökország járt (ők 2016-ban törölték el a téli időszámítást) valamint Szíria és Izrael, akiknek (ha minimális szinten követed a világpolitikai eseményeket, bizonyára számodra is egyértelmű okokból) kisebb gondjuk is nagyobb ennél. 

Igazságosabb lenne, ha például valahogy így húznánk meg a zónahatárt - ez az apró módosítás egy órával több világosságot jelentene Magyarországnak és sorstársainak minden este: differencias_terkep_eu_3.png

Történelmi érdekességek: az 1884-es meridián konferencia idején ezen a képen látható kék vonal mentén levő országhatárok egyike sem létezett, vagyis ha akarták volna sem tudták volna ilyen módon igazságosabban meghúzni az időzóna-határt.

Vessünk egy pillantást Európa késő XIX. századi térképére:

europe-1878-showing-19c-key-battles-dates_-collins-1880-map-207503-p.jpg

- Svédország és Norvégia perszonálunióban állt 1905-ig, logikus, hogy nem vágták félbe a két országot

- Lengyelország viszont pont "félbe volt vágva" a XIX. században, egészen 1918-ig folyamatosan megosztott állam volt. Talán érzelmi okai is lehetnek, hogy az új egységes Második Lengyel Köztársaság nem akart az Orosz Birodalommal még időzóna-ügyben sem közösködni

- Mi hasonló helyzetben voltunk, mint a svédek, logikusan a bécsi királyi udvar időzónája volt érvényes az Osztrák-Magyar Monarchia teljes területén Vorarlbergtől Székelyföldig. Ezt a Monarchia megszűnésekor bizonyára felülvizsgálhattuk volna, de nekünk is voltak fontosabb megoldandó problémáink azokban az években.

- A velünk egy vonalban levő Líbia 2013 óta téli időszámítás nélkül van a GMT+2 zónában (ez nagyjából ugyanaz, amit a Jobbik is szorgalmaz, de a már említett okok miatt erre nekünk nincs lehetőségünk)

- Érdekes még Spanyolország esete. Ők jól láthatóan még nálunk is szélsőségesebben kilógnak az időzónából a másik irányban, ennek pedig az az oka, hogy Francisco Franco spanyol diktátor 1942-ben a nácik iránti szimpátiája jeléül a Németországban is érvényes időzónát vezette be az országban. 2016-ban ugyan felmerült, hogy Spanyolország a greenwichi zónához csatlakozzon, de egyelőre úgy tűnik, megfelel nekik a hosszú világos este. A GMT+2-re váltással mi nem lennénk ilyen kirívóan távol a természetes napidőtől, Budapestet leginkább Párizshoz lehet hasonlítani:

sudy_peter_skyline_montazs.jpg

Forrás: GMT+2 időzónát Magyarországnak facebook-csoport

Időzónaváltás pro és kontra

Nyilvánvaló, hogy előnyös lenne, ha időzónát váltanánk: télen (amikor eleve rövid ideig van világos, december 22-én mindössze 8,5 órán keresztül élvezhetjük a napfényt, és már 4 óra előtt pár perccel lemegy a nap) sokat jelentene az a plusz egy óra világosság. Ennek nyilvánvalóan az az ára, hogy reggel egy órával tovább tart a sötétség: a GMT+2 zónára való átállás esetén december 22-én reggel fél 9 körül kelne a nap, vagyis sokan sötétben indulnának munkába, iskolába. Vannak, akik azt mondják, hogy ez növeli a balesetveszélyt, de vajon nem ugyanilyen veszélyes, hogy munka után fáradtan sötétben megyünk haza délután 4-kor? 

Érdemes lenne megvizsgálni a gazdasági, energiatakarékossági szempontokat is. Igaz, hogy reggel egy órával tovább kellene világítanunk (bár ha valaki 6-kor kel, és 7-kor indul dolgozni, az a téli hónapokban ma is kénytelen felkapcsolni a villanyt) délután viszont egy órával kevesebbet. Egyébként is manapság az energiafelhasználás egyre kisebb hányadát teszi ki a világítás, hiszen egyre inkább terjednek az energiatakarékos és/vagy LED-izzók, közben egyre több energiát használunk olyan eszközök működtetésére, amelyek függetlenek attól, hogy mikor van sötét (mosó-, mosogató- és szárítógép, légkondicionálás, nagy teljesítményű számítógép és nagyképernyős tévé, stb) így az időszámításunk hatása az energiafogyasztásra nem jelentős.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a sötét téli hónapok az emberek lelkiállapotára is hatással vannak, becslések szerint a lakosság 10-15 százaléka tapasztalja a téli depresszió tüneteit. Egy olyan országban, amely régiós első helyezett az öngyilkosságok számát illetően, nem elhanyagolható szempont ez sem.

Mindent összevetve a Racionalista Párt elkötelezett az időzónaváltás mellett. Javasoljuk, hogy a kezdeményezést próbáljuk meg kiterjeszteni a "vörös zóna" egészére, és próbáljunk meg Lengyelországgal, Csehországgal és Svédországgal közösen együttműködni. Ha esetleg van a blog olvasói között olyan, aki kedvet érez lefordítani ezt a bejegyzést angol, svéd, lengyel, szlovák és esetleg cseh, szlovén, horvát nyelvekre, akkor European Rationalist Party társoldalunkon megjelentetnénk, hátha közös erővel hamarabb célt érünk és nagyobb támogatottságot szerez az elképzelés)

Egyetértesz? Szavazz! Vitába szállnál? Gyere a Racionalista Párt Facebook-oldalára, lépj be a Racionalista Kávéház Facebook-csoportba, és oszd meg velünk a véleményed, javaslataid.

165 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://racionalistapart.blog.hu/api/trackback/id/tr6013095538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.10.30. 14:47:20

Kedves "Racionalisták":

#1 Magyarország sokkal közelebb van a GMT+1 időzóna közepéhez, mint a +2-éhez.
#2 Megintcsak a pacsirtadiktatúra propagandáját toljátok. Miért pozitív az, ha nyáron este tízkor még világos van? Nem mindenki olyan, hogy sötétedés után egyből beájul az ágyba, sőt. Sokkal inkább Párizsnak és Madridnak lenne inkább a GMT-ben a helye, mint a +1-ben, ők is csak gazdasági okokból vannak +1-ben (hogy a tőzsdéjük és a bankrendszerük a német rendszerrel szinkronban legyen).

Az emberek kronotípus-eloszlása a következő: 15% pacsirta (gyors melatoninválasz), 60% köztes (közepes melatoninválasz), 25% bagoly (lassú melatoninválasz). A napnyugta későbbre tolása a munkaidő későbbre tolása nélkül az utóbbiakkal baszna ki még jobban.
Mi lenne a jobb: ha az emberek 15%-a nem képes ébren maradni az esti programokra (de még bőven világosban jár haza!), vagy ha az emberek 25%-a kialvatlanul jár munkába tök sötétben, de cserébe nem tud elaludni időben, mert sokáig világos van? RACIONÁLISAN gondolkozva csak az a két opció maradhat meg, hogy 1) Maradjon minden úgy, ahogy most van, vagy 2) GMT+1, és egész évben téli időszámítás.

gyongyi70 2017.10.30. 14:56:18

@Gerusz: Ezt nem értem... A bagolynak lenne a legjobb, ha tovább lenne világos, mert ő az, aki későn kel, későn fekszik.

Nekem, belátom, semmi sem jó, mert azt szeretném, ha reggel is, este is világos lenne (meg meleg), ezért szavazok a délebbre tolásra. :-) Ha Mao nem megy, majd én megyek.

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2017.10.30. 15:09:37

Én nem akarok időzónákat egyáltalán. Legyen világidő a GMT, és nem érdekel, hogy NYC-ben 3am-től kezdődik a munkaidő. :) És az sem számítana, hogy Fehérgyarmaton más időpontban kezdődik a suli, mint Győrben.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.10.30. 15:10:52

@gyongyi70: A bagoly nem azért fekszik később, mert akkor van a kismutató előrébb. Az emberek biológiai órája nem a faliórához, hanem a Nap állásához igazodik => ha az óra állása szerint korábban nyugszik a Nap, akkor az emberek is egy órával korábban álmosodnak el és fekszenek le, kronotípustól függetlenül. Ha egy időzónával keletebbre lenne Magyarország, az azt jelentené, hogy a most rendszerint éjféltől hatig alvó (és ezért enyhén kialvatlan) bagoly csak egykor tudna elaludni, de a munkaidő nem tolódna el, ezért ugyanúgy hatkor kelne, és csak öt órát aludna. (Ha pedig a munkaidő eltolódna, akkor mégis minek buzerálni az időszámítást? Ugyanott vagyunk, csak más van az órán.)

Terézágyú 2017.10.30. 15:17:26

@Tomanovics Gergely:
"a szavazás állása is azt mutatja, hogy mindössze kb az olvasók egyötöde támogatja a mostani állapotot."

Hát te aztán lehengerlő érvekkel válaszoltál a kommentemre...!!!!!
Hiába no, a racionalizmus nagy dolog!!!!

:D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 15:21:25

@gyongyi70:

"Ha mi szuper magyar szittya.keresztények odaköltöznénk, mi is ölnénk egymást?"

Mi a fasznak keversz bele politikát?

gyongyi70 2017.10.30. 15:25:18

@Gerusz: Mindezt értem, de ha a bagoly későn fekszik-későn kel (pl. 8-kor, mert szellemi szabadfoglalkozású), akkor neki oly mindegy, hogy reggel 7-kor sötét van, viszont örül neki, ha tovább van világos.

Halkan jegyzem meg: a pacsirták-baglyok-mindenki akkor kel, amikor muszáj, amikor kezdődik a munka mínusz utazási idő+reggeli készülődési idő.

Terézágyú 2017.10.30. 15:28:29

@gyongyi70:
"Halkan jegyzem meg: a pacsirták-baglyok-mindenki akkor kel, amikor muszáj, amikor kezdődik a munka mínusz utazási idő+reggeli készülődési idő."

Én alapvetően nyavalygásnak érzem ezt a "jaj, de megvisell a zóraállításs"-dolgot.

gyongyi70 2017.10.30. 15:30:50

@Terézágyú: Engem sem az visel meg, hanem hogy egyre korábban van setét és ez csak ráerősít. Én szeptember elején kezdem el várni a tavaszt. :-)
Minden évben megfogadom, hogy idén kiélvezem a telet, mert mégiscsak egy évszak, de amikor már este 5-kor sötét van és az alváson kívül más programot nem tudok elképzelni, ezt nehéz kivitelezni.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.10.30. 15:30:59

@gyongyi70: Miért örülne neki a bagoly, hogy később nyugszik a nap? Valamiért nem fogod fel: ha később nyugszik a nap, az egy adott bagolynak pont hogy rossz, mert kevesebbet tud aludni! És pont azért tud kevesebbet aludni, mert felkelni akkor kel fel, amikor muszáj, nem akkor, amikor kialudta magát. (Ami főleg a magyar "korán kelő = szorgalmas jó ember, későn kelő = lusta parazita" filozófia miatt a pacsirták napirendjét követi inkább.)

(Nem mellesleg: ha reggel világos van, az legalább annyit segít a felébredésben, mint még egy kávé a baglyoknál szokásos 3-4 mellé.)

gyongyi70 2017.10.30. 15:32:19

@Gerusz: Bacski este 4-kor sötét van, ezért a bagoly tök jól tud aludni este 4-től másnap 6-ig.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 15:33:54

@Gerusz:

Engem egyáltalán nem visel meg az óraátállítás. Észre sem veszem. Akkor én milyen kronotípus vagyok?

Terézágyú 2017.10.30. 15:34:26

@gyongyi70:
" Engem sem az visel meg, hanem hogy egyre korábban van setét és ez csak ráerősít. Én szeptember elején kezdem el várni a tavaszt. :-)"

Szintén nyavalygás. A tél az tél, ez ellen nem tudsz mit tenni.

gyongyi70 2017.10.30. 15:35:07

@Terézágyú: Nem, de utálni jogom van. :-)

Terézágyú 2017.10.30. 15:37:09

@gyongyi70:
"este 4-kor sötét van, ezért a bagoly tök jól tud aludni este 4-től másnap 6-ig."

Miért csak hatig? Decemberben reggel hétig is sötét van. A téli napfordulóig. De onnantól, meg hosszabbodnak a nappalok. Ezek ilyen misztikus dolgok, amiket nem tanítanak az iskolákban...

gyongyi70 2017.10.30. 15:37:51

@Terézágyú: Ti írtátok, hogy szegény 6-kor kel a munka miatt...

Terézágyú 2017.10.30. 15:38:06

@gyongyi70:
"Nem, de utálni jogom van. :-)"

Inkább gyűlöld, és ezzel máris felvételt nyersz a racionalista pártba :)

Terézágyú 2017.10.30. 15:39:28

@gyongyi70:
"Ti írtátok, hogy szegény 6-kor kel a munka miatt..."

Én nem írtam, ne mondd, hogy írTUK :)

Mondjuk tényleg hatkor kelek, mert az épületben található boltba jön a takarítónő, és felkelt a zajjal...

gyongyi70 2017.10.30. 15:39:59

@Terézágyú: Szerintem nincs lényeges különbség az utálni és gyűlölni között, de ha vitatkozni akarsz a vita kedvéért, tedd. :-)
Nem kívánok semmilyen párt tagja lenni, ez egy nyitott fórum, bárki hozzászólhat, az is, aki utálja/gyűlöli a telet, tudod, nem vagyunk egyformák, tolerancia!

gyongyi70 2017.10.30. 15:42:00

@Terézágyú: Ááá, te vagy bagoly akkor... Én is az lennék alapból, de mindenekelőtt nagy alvásigényű, ezért ha korán kell kelnem, akkor bizony elálmosodom korán. Nyáron 8-9, télen 9-10 órát muszáj aludnom, különben használhatatlan vagyok.

Terézágyú 2017.10.30. 15:42:28

@gyongyi70:
" Szerintem nincs lényeges különbség az utálni és gyűlölni között, de ha vitatkozni akarsz a vita kedvéért, tedd. :-)"

Ezek szerintem nem olvastad az első kommentemet:
"Mellesleg:
"hiszen nagyon sokan okkal gyűlöljük a téli időszámítást"
a racionalista párt gyűlöl valamit? egy időszámítást??? akkor marhára racionális lehet."

Terézágyú 2017.10.30. 15:43:10

@gyongyi70:
" télen 9-10 órát muszáj aludnom, különben használhatatlan vagyok."

Hát, ha ilyen sokat alszol, akkor mindegy, hogy meddig van világos/sötét :)

gyongyi70 2017.10.30. 15:43:27

@Terézágyú: És nekem mi közöm ehhez? Nem én írtam a cikket, csak egy véleményt képviselek.

Szabványok 2017.10.30. 15:44:12

Nem értem, hogy az miért szempont, hogy hány órakor megy le a nap? (Például engem sokkal jobban zavar, ha reggel sötétben kell felkelnem, elindulnom, mint az, hogy ha este sötétben érek haza.)
Másrészt meg ha annyira szeretnék előrefelé eltolni az időt, akkor vezessék be az iskolákban a 0. órát és a gyerek legyen ott 7-re. Mert akkor ugyanúgy sötétebben megy iskolába és még világosabban ér haza.
Régen a munkahelyeken 6h, 7h, max. 8h volt a kezdés. Manapság sok helyen kitolódik 9h-ra. Ha annyira jó akar lenni a munkáltató a dolgozóhoz, a délutáni-esti világossággal, akkor ne 8-kor, hanem 7-kor kezdődjön a munkaidő. Nem mindegy nekik?

Amúgy meg a változtatás ellen vagyok. Gyűlölöm az őszi-tavaszi váltásokat, például az informatikában, menetrendekben rengeteg problémát okoz. De az eltörlése még többet okozna. (Olyan ez, mint a UK baloldali közlekedés. Rossz, balesetek vannak belőle, gazdaságtalan. De az átállás óriási költséggel járna és sok ember ténylegesen bele is halna.)

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.10.30. 15:44:28

@gyongyi70: Még mindig nem fogod fel. Akkor megpróbálom úgy elmagyarázni, mint egy ötévesnek, hátha az segít.

Adott az égen a nagy, világos tűzgolyó. Na az ott a Nap. Miután az a látóhatár alatt van, elkezd sötétedni.

Bizonyos emberek - őket hívják pacsirtának - ilyenkor azonnal elálmosodnak, és ha lefekszenek nyugton, majdnem azonnal elalszanak.

A legtöbb ember ezután pár órával kezd el elálmosodni, ők a köztes típus.

És vannak olyanok - ők a baglyok -, akik még később kezdenek elálmosodni. A baglyok kevesebben vannak, mint a köztes típusú emberek, de többen, mint a pacsirták.

Tehát ha négykor lesz sötét, akkor a pacsirták akár azonnal el tudnak aludni (persze általában nem teszik, főleg, mert a lámpák, képernyők, és a kávé-tea ezt ki tudják tolni).

A köztes embernek még kell 3-4 óra az elálmosodáshoz, ők legkorábban 7-8 körül tudnak elaludni, ha muszáj, de általában azért még TV-znek 9-10 óráig.

És aztán ott vannak a baglyok, akiknek attól függően, hogy mennyire baglyok minimum 5-6 óra kell a napnyugta után, de néha több. Ha éppen négykor megy le a Nap (ami Mo-n csak decemberben van), akkor ők tudnak 6-7 órát aludni reggel hatig. Sajnos az év nagyon nagy részében nem így van.

Így már világos, vagy lebutítsam még egy kicsit?

gyongyi70 2017.10.30. 15:45:11

@Terézágyú: Egyáltalán nem. Ahogy okosan felvilágosítottál, este 4-től reggel 7-ig van setét, az tesók között is 13 óra, én meg "csak" 10-et alszom. Viszont azért alszom 10-et 8 helyett, mert setét van. Tudod, melatonin termelés, stb., ha már okoskodunk.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.10.30. 15:45:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köztes típus. Mint fentebb írtam, az emberek többsége ebbe a típusba tartozik.

gyongyi70 2017.10.30. 15:48:42

@Gerusz: Nem kell. Azt nem érted, hogy bagoly-pacsirta, elalvás, nem erről szól a dolog.

A kedélyállapotod, egészséged szempontjából marhára nem mindegy, naponta mennyit látod ébren a napot.

Akár bagoly, akár pacsirta van, ha reggel kicsit már felkel, de utána bemész egy ablaktalan vagy rossz világítású irodába, ahonnan csak 5-kor szabadulsz, akkor nulla, azaz nulla órát töltöttél napon.

Ha kicsit később világosodik, akkor elcsíphetsz esetleg egyet, tölthetsz egy kis időt a szabadban, sétálhatsz stb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 15:55:06

@Szabványok:

"Olyan ez, mint a UK baloldali közlekedés. Rossz, balesetek vannak belőle, gazdaságtalan. De az átállás óriási költséggel járna és sok ember ténylegesen bele is halna."

Nem lehet, hogy a balra hajts folyamatos fenntartásába többen halnak bele (és több költséggel is jár), mint az egyszeri átállás?

gyongyi70 2017.10.30. 16:00:05

@Gerusz: És ki akadályoz meg benne, hogy kialudd magad?
Az alvászavarnak igen kis százaléka köthető a napfényhez.
Sokkal nagyobb szerepe van a stressznek, fizikai aktivitás hiányához, túl sok kávé, alkohol fogyasztásához, általában az egészségtelen életmódhoz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 16:05:17

@gyongyi70:

Honnan tudod, vajon Gerusz nem éppen ahhoz az "igen kis százalékhoz" tartozik-e? Nem biztos ám, hogy nála jobban tudod, miért nem tudja kialudni magát...

gyongyi70 2017.10.30. 16:06:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha a kis százalékhoz tartozik, akkor az sajnálatos, ámde a nagytöbbségnek viszont jót tenne (egészségének, kedélyállapotának stb.), ha hétköznap is látná a napot.

mentira 2017.10.30. 16:12:53

Úgy érzem, a sötét inkább a szerző fejében van. A legtöbb (ellen)érvet már leírták, de azt pl kihagyja gondolatmenetéből okos javaslattevőnk, hogy ha - időzónaváltás esetén - este egy órával tovább van világos, akkor reggel cserébe egy órával tovább sötét. Tehát 1:1, kérdés kinek, mi a fontos.
A fényképek pedig, melyek azt demonstrálnak, hogy 20:25-kor hol, mennyivel van sötétebb vagy világosabb egy nagy marhaságot támasztanak csak alá. Tudnék olyan képeket adni, ahol mind a 3 városban 20:25-kor még világos van, meg olyanokat is, ahol már tök sötét.
Az egész nagyon manipulatív, így ahogy van.

hümhüm 2017.10.30. 16:13:22

A poszt egy nagy baromság. Egyetértek a hasonlóképpen megnyilatkozókkal. Budapest hosszúsági fokán miért lenne GMT+2 a jó zónaidő?

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Alapvetően a Föld Nap körüli pályájának kis mértékű excentricitásával van baj (afélionban a Föld lassabban, perihélionban gyorsabban kering a Nap körül, ezért változik a napok hossza)"...

Ezt azért gondold végig megint... A Föld keringési pályájának excentricitása csak nagyjából 1.6%, így, tekintettel a kis értékekre, a napok hossza sem tér el lényegesen naptávolban a napközeli értékektől (v.ö. Kepler II. törvénye), már amennyiben egy napnak a hosszát a keringési idő alapján számítjuk.
Amúgy az északi féltekén (ahol mi is vagyunk) a téli időszakban vagyunk napközelben...azaz ekkor nagyobb a Föld pályamenti kerületi sebessége.
Szegény excentricitás, jószerivel semmiről sem tehet. A téli/nyári nappalok hossza gyakorlatilag csak a Föld forgástengelyének ferdesége miatt változik.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.10.30. 16:15:43

@gyongyi70: D-vitamint könnyebb pótolni megfelelő ételekkel vagy táplálékkiegészítőkkel, mint alvást. És hogy ki akadályoz meg abban, hogy kialudjam magam? HÁT PÉLDÁUL A MUNKAHELYEM! Miért olyan nehéz ezt felfogni, könyörgöm?! Ha MUSZÁJ hatkor felkelnem, akkor az egy órányi eltolódás simán lehet a választóvonal aközött, hogy éjfélkor el tudok aludni, és tudok hat órát aludni (ami még mindig messze nem ideális, de kb. az abszolút minimum), és aközött, hogy öt órát alszok és aznap használhatatlan vagyok.

Ezt az egészet az "egészségtelen életmódra" fogni pedig megint csak a tipikus pacsirta duma - akkor is későn alszok, ha három után nem iszok semmi koffeinest, és másfél órát futok. "HÁT FEKÜDJÉL LE IDŐBEN!", persze, mert ez így megy. Épp idén nyertek Nobelt azok, akik bizonyították, hogy nem, nem így megy.

gyongyi70 2017.10.30. 16:22:31

@Gerusz: Próbáld ki a zsalugátert, nekünk bevált.

Ne haragudj, próbálom megérteni a problémát, de nem megy, én 60/90-es vérnyomással szinte bárhol bármikor el tudok aludni.

De elhiszem, hogy ez neked probléma, de azt is hidd el, hogy a korán sötét sokkal több embernek az. Én pl. munka után szoktam menni futni. Amíg nincs óraátállítás. Sötétben már nem szoktam se a közbiztonság miatt (kertváros, nincs mindig jól kivilágítva), arról nem is beszélve, hogy mindenki elkezd ezerrel fűteni, amint lemegy a nap, ezért a levegő is pocsék.

Állandóan fáradt vagyok, nyomott a fényhiánytól és ezzel nagyon sokan így vannak, olvass utána a téli depressziónak pl.
Nem csak a D vitaminért felelős a nap, hanem sok más (pl. nemi hormonkért) is, még a női ciklus hossza is változhat attól függően, hogy nyár van vagy tél, hat az anyagcserére (sötétben lassul, hízékonnyá válsz), stb,.

Az sem véletlen, hogy ez a vita mindig ősszel kerül elő, nem tavassal.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.10.30. 16:41:22

@gyongyi70: Azt kell felfogni, hogy a kronotípus, tehát hogy valaki napnyugta után hány órával álmosodik és alszik el, az genetikus. Te abban a pillanatban beájulsz az ágyba, hogy lemegy a Nap, hát akkor baromi szerencsés vagy, mert a földműves időszakból örökölt társadalmi normák szerint tudsz felkelni. Az emberek 25%-a abszolút nem ilyen szerencsés (és másik 60% se kimondottan SZERET korán feküdni és kelni). És az, hogy a 15% pacsirta decemberben csak hétvégén napozik éppenséggel elviselhető áldozat, ha az alternatíva az, hogy 25% bagoly használhatatlan egész nyáron mind a munkahelyen, mind a volán mögött.

A vérnyomásom nekem is a "hogyhogy ez még él?" kategóriába tartozik a harmadik-negyedik kávé előtt. Én is szoktam egyébként sötétben futni, fejlámpa + fényvisszaverő pántok, hátul ráakasztott hátsó biciklilámpával.

Meg ha már lúd, legyen kövér, nem? Miért nem inkább egyből moszkvai időre állunk át? Sőt, legyen kazah idő, +6 óra! Ha már mindegy, hogy mikor kel fel a Nap, és csak az számít, hogy munka után mennyit van fent nem? Abszurd, igaz? Ugyanilyen abszurd számomra a +2.

(Nyilván egy kompromisszumos megoldás lehetne, hogy maradunk +1-ben nyári ISZ nélkül, de ahol csak lehet legyen rugalmas munkaidő: törzsidő 10-14, mindenki legyen bent ebédszünettel együtt 8,5 órát úgy, hogy ez az időszak beleessen. Akkor aki télen még akar sétálni világosban munka után, az bejárhat fél hatra, aki pedig nyáron nem tud éjfél előtt elaludni, az bemehet tízre és maradhat fél hétig. De a munkavállalónak ilyen szintű szabadságot adni homlokegyenest ellenkezik a magyar munkahelyi kultúrával.)

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.10.30. 16:49:13

@gyongyi70: Ja, és azért nem tavasszal kerül elő a "vita", mert mi baglyok megszoktuk, hogy a társadalmi beidegződések miatt szopunk folyamatosan, tartanak minket lusta disznónak, stb... (Tavasszal egyébként mindig azon megy az össztársadalmi hiszti, hogy "jaj, jaj, most hétvégén egy órával kevesebbet alhatunk, MINDMEGHALUNK", de a hétvégén nem dolgozó baglyok úgyis rendszertelenül alszanak.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 17:07:34

@hümhüm:

"Szegény excentricitás, jószerivel semmiről sem tehet. A téli/nyári nappalok hossza gyakorlatilag csak a Föld forgástengelyének ferdesége miatt változik."

Inkább te gondold végig újra. Avagy próbáld meg értőn olvasni, amit írtam:

"afélionban a Föld lassabban, perihélionban gyorsabban kering a Nap körül, ezért változik a napok hossza"

A NAPOK hossza, nem a nappalok hossza, amit te magyarázol bele a szövegembe.

"kisebb mértékben pedig a Föld forgástengelyének dőlésével (emiatt változik a nappalok hossza"

Vagyis azt írtam, hogy a dőlésszög a NAPPALOK hosszát határozza meg - értelemszerűen az éjszakákhoz képest.

Mit is kellene megint végiggondolnom?

"A Föld keringési pályájának excentricitása csak nagyjából 1.6%, így, tekintettel a kis értékekre, a napok hossza sem tér el lényegesen naptávolban a napközeli értékektől"

Nem is ezzel van a gond, hanem azzal, hogy a kis eltérések összeadódnak. Ezért aztán akkor is vándorolna a napkelték időpontja, ha a Föld forgástengelye nem lenne ferde.

Birkapásztor 2017.10.30. 17:27:39

Én maradnék ebben az időzónában, és a téli időszámítás legyen nyáron is.

Btw, én ezt az egész időzónásdit lehet eltörölném. Megérne egy gondolatkísérletet, hogy mindenki GMT+0-ban van, és ha az angoloknak 8kor kezdődik a iskola, nálunk 7kor, stb. Hogy mennyi local time jellegű probléma szűnne meg hirtelen... kit érdekel, hogy egyik helyen 13kor éjszaka lenne, másik helyen meg hajnal?

2017.10.30. 17:43:08

"december közepén már 4 óra előtt sötétedni kezd, pedig ennek nem feltétlenül kellene így lennie"

Ez már a dinóknak is így volt jó, nem értem a problémádat.

gyongyi70 2017.10.30. 17:51:21

@Gerusz: OK, csak azt próbáld megérteni, hogy nem támogattam se az időzóna módosítását, se a téli időszámítás eltörlését, én a "menjünk délebbre" verzióra szavaztam. :-) Az a baglyoknak is jó, hiszen nyáron délen korábban sötétedik. Na, csatlakozol?

Addig is, kérem a jogomat arra, hogy utáljam a telet és amivel jár: a sötétet, na és a hideget, arról még nem is beszélgettünk, pedig jó hosszan tudok ám panaszkodni, ha hidegről van szó... :-)

2017.10.30. 17:56:33

Miért kellett Ázsiából idevándorolni, amikor ott jobb időzóna volt? Ha a magyarok táltosok helyett tudósokat tartottak volna és kancatej helyett tehéntejet ittak volna, soha nem hagyják ott az ősi földet. Napfény, dizsi.

hümhüm 2017.10.30. 17:58:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mit is kellene megint végiggondolnom? "

Mindössze azt, hogy a blogban és a kommentekben alapvetően az időzónákról van szó, ami a Föld forgásával és gömb alakjával van összefüggésben, és a nem a napok hosszáról szólt a duma. Azaz tök fölösleges volt idekeverni a pálya excentricitást, és az általa okozott csekély, 1.6%-nyi kerületi sebesség változást.
Lehet persze azon elmélkedni, hogy mi is egy napnak mint időtartamnak a definíciója. Jelenleg tudomásom szerint az az időintervallum, ami alatt a Föld egy adott kerületi pontja 360 fokos fordulatot tesz meg. ennek nincs sok köze a kerületi sebességhez.
Másrészt, ha a Föld teljesen szabályos körpályán keringene, az évszakok és a napfelkelték/napnyugták gyakorlatilag éppúgy változnának, mint most, amikor 0.0167-es excentricitású ellipszispályán kering. A napkelte és napnyugta a Napnak a horizonton történő átlépése, amely azért változik a Földnek a keringési pályáján történő haladása közben, mert a Föld tengelye a pályasíkhoz képest ferde és állandó szögű (nem számítva a precessziót).
Emiatt van télen rövidebb nappal és későbbi napkelte(és korai napnyugta), és nyáron pedig korábbi napkelte és későbbi napnyugta.
Figyeld meg: a télpont környékén a Nap dél-keleten kel és dél-nyugaton nyugszik, míg a nyárpont körül észak-keleten kel és észak-nyugaton nyugszik (jó közelítéssel...) Ennek semmi köze a kerületi sebességhez.

Béla Érdi 2017.10.30. 18:06:36

@ComLo: Akkor már inkább GMT +3 Erre aztán lenne igény....

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2017.10.30. 18:12:43

@Birkapásztor: És az miért lenne jó? Legalább nyáron legyenek hosszú világos estéink, mi értelme annak, ha hajnali 3 órakor kel a nap, amikor még az emberek 90 százaléka alszik? (Igaz, hajnal 4-kor is, de este 8-9 között a többség ébren van)

Boross Bence 2017.10.30. 18:15:04

Hibás a szavazás kiírása: a Jobbik GMT+2 időzónát javasol óraállítás nélkül. Lásd:

index.hu/belfold/2016/10/17/a_jobbik_eltorolne_az_oraatallitast/

2017.10.30. 18:27:30

"Legalább nyáron legyenek hosszú világos estéink, mi értelme annak, ha hajnali 3 órakor kel a nap, amikor még az emberek 90 százaléka alszik?"

Nem érted Te ezt. Régen a kakas ébresztette a gazdát, 4-kor már fejni kellett, hogy a városi prosztónak legyen tej a reggelihez, hogy a hülye kölyke ne éhesen baktasson az iskolába. 25 éve reggel 6-kor apósom lekaszálta a lucernát, én meg éktelen káromkodások közepette, mert csíptek a szúnyogok, felpakoltam az utánfutóra. Aztán reggel hétkor kezdtünk az építkezésen, mert kőműves volt. Ez volt a szabadságom, így pihentem.
Ma már a lusta disznók fél nyolckor kelnek, nyolcra bedobják a hülyegyereket a suliba, mert egyedül nem talál oda, aztán kilencre bemegy a kamu munkahelyére, hogy fél tízkor a kávéval a mancsában, kiballagjon cigarettázni a többi tuskóval az iroda elé, hiszen így fejlődik az ország. Ezért kár volt idejönni Ázsiából.

2017.10.30. 18:28:31

@Boross Bence: Ne haragudj, de kit érdekel egy szaros náci párt?

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2017.10.30. 18:36:17

@Gerusz: PACSIRTADIKTATÚRA :D :D :D Ez tetszik.

Ezek amúgy végre konkrét érvek. A Racionalista Párt lényege az, hogy a vitáinkban érveljünk, és úgy találjuk ki, hogy mi legyen a kompromisszumos megoldás, ami mindenkinek jó. Én speciel bagoly vagyok, de minden bajom van ettől a korai sötétedéstől.

@a ribancok is kidobják a csikket: A középkorban meg eretnekség miatt máglyán égették meg azokat, akik megkérdőjelezték a vallásos dogmákat. A világ változik, és ez így van jól.

2017.10.30. 19:03:31

@Tomanovics Gergely: " A világ változik, és ez így van jól. "

Egész biztosan. Majd mi megmondjuk a Földnek, hogy hogyan forogjon: nehogy már korábban menjen le a nap, mert valaki nappali fényben akar bulizni este tízkor. Mert hogy a munkaideje kilenckor kezdődött. Végül, tényleg vissza kell térni a középkori dogmákhoz: a Napot fel kellene cserélni a Földdel, hogy ne legyen vita. Forogjon csak a Nap, mi meg süttessük a hasunkat egész nap.
:)

FlybyWire 2017.10.30. 19:14:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: éves átlagú napfény-összegről beszéltem végig.
Benézted, beleálltál, igazad akkor sem lett :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 19:17:18

@hümhüm:

"Mindössze azt, hogy a blogban és a kommentekben alapvetően az időzónákról van szó, ami a Föld forgásával és gömb alakjával van összefüggésben, és a nem a napok hosszáról szólt a duma."

1) Talán szabad a témához szintén kapcsolódó, bár a posztban és a kommentekben nem említett körülményről is írnom, de legközelebb majd előzetesen külön engedélyt kérek tőled.

2) Az 1.6% excentricitás a napfelkelték lassú eltolódását idézi elő, mert az eltérések halmozódnak. Gyakorlatilag arról van szó, hogy két a delelés közötti idő csak két napon egyenlő 24 órával, egyébként a napok (nem a nappalok) hossza vagy több, vagy rövidebb 24 óránál. Ezek az eltérések összeadódnak, ez pedig befolyásolja a reggelek dőlésszög okozta kezdetét. Mindezt persze érthetnéd, ha figyelmesen elolvastad volna, amit írtam, nem csak kioktatni és oltani próbálnál.

Oppardon, már megint olyat írtam, ami nincs a posztban. Jajjaj, mit kapok most tőled, ó MESTER!

Amúgy meg oktasd ki a kedves és nagyrabecsült családod még kedvesebb és még nagyrabecsültebb tagjait, de ne engem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 19:52:17

@FlybyWire:

"Fene ebbe a gömb alakú földbe, bárhová mész rajta, összesen akkor is pont ugyanannyi napfényt kapsz 1 év alatt mindenhol :)"
és

"éves átlagú napfény-összegről beszéltem végig."

Sajnos akkor még nagyobb tévedésben vagy, mint gondoltam. A napfényösszeg ui. nem más, mint a napsütéses órák száma, ezt pedig az időjárás (felhőzet) igen nagy mértékben befolyásolja. Guglizz rá a napfényösszeg szóra, s magyarázd már el, miként lehet az általad említett éves átlagú napfényösszeg állandó a Föld minden pontján, ha Magyarország különböző területein is változó... :P Lásd pl.:

"Legnagyobb évi napfényösszeg 2411,9 óra Szeged külterület
Legkisebb évi napfényösszeg 2152,2 óra Kékestető"

Forrás: met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/eghajlati_visszatekinto/elmult_evek_idojarasa/main.php?ful=szelsosegek

Vagy azt akarod mondani, hogy a met.hu rosszul tudja és te vagy a helikopter?

Ezt sajnos nagyon benézted, bebuktad, nagyon beleálltál, mégsem lett igazad. :P

Tanulj tinó, ökör lesz belőled, kiskomám. De ne kötözködj olyannal, aki veled ellentéten tudja, mit ír.

DarthVader 2017.10.30. 20:10:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

ne bomolj már, embör :) Te ajjighanem a sziderikus időről beszélsz, ami valóban változik a Föld keringése során, de a 4 perc akárhány százaléka elhanyagolható a nappalok hosszában jelentkező, a Nap beesési szögének a Föld tengelyállása miatti 47 fokos ingása okozta változáshoz képest.

DarthVader 2017.10.30. 20:13:26

@DarthVader: Amúgy kiváncsi lennék, mikor hosszabb a nap 24 óránál :)

FlybyWire 2017.10.30. 20:26:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Jézusom. Te tényleg ennyire sötét vagy?
A napfényösszeg a napos (tehát nem borult) órák száma.

Ha ennyire fogalmad sincs, miről beszélsz, akkor legalább kisebb arccal tedd...
De innentől foglalkozzon veled a Sith Nagyúr, hátha neki felfogod :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 20:27:09

@DarthVader:

De ott van, és az eltérések összeadódnak.

Akkor, amikor épp nem rövidebb 24 óránál vagy nem egyenlő vele. Persze a delelések közötti időt kell itt nézni.

FlybyWire 2017.10.30. 20:29:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Most látom, hogy még be is linkelted... most komolyan, ennyire mélyre tudsz süllyedni, hogy eljátszod a hülyét, miszerint a napfény-t meteorológiai, és nem csillagászati értelemben veszed?

Mindenkinek (neked is) az elejétől fogva nyilvánvaló volt, hogy a földfelszínt elérő (tök mindegy, mennyire direkt vagy szűrt) napfényről van végig szó.
Vagy szerinted borult időben neked nem ugyanúgy a nap világít (csak szűrve)? Hát akkor mi, a felhők? Vagy a lángelméd? :) hülye gyökér.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 20:30:03

@FlybyWire:

"A napfényösszeg a napos (tehát nem borult) órák száma."

És szerinted ez lenne a Föld minden pontján éves átlagban egyenlő? Mert ezt írtad. :DD

Tudod, van, aki elismeri, ha hülyeséget írt, én ilyen vagyok. Te a másik fajta vagy, az, amelyik a végtelenségig, a röhejességig próbál magyarázkodni, csak hogy neki lehessen igaza. :D

FlybyWire 2017.10.30. 20:32:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: lásd az előző kommentem, de kettőnk közül nem én vagyok, aki ne értené pontosan, miről beszélt végig a másik, és ennek ellenére köt bele (bénán).
Sajnálom, hogy neked csak ennyi jutott...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.30. 20:34:09

@FlybyWire:

"Mindenkinek (neked is) az elejétől fogva nyilvánvaló volt, hogy a földfelszínt elérő (tök mindegy, mennyire direkt vagy szűrt) napfényről van végig szó."

Azt írtad, hogy végig a napfényösszegről írtál, ebben benne van a meteorológiai hatás is, pl. a felhőzet. A napfényösszeg meteorológiai fogalom. Most meg arról hadoválsz, hogy "az elejétől fogva nyilvánvaló volt, hogy a földfelszínt elérő (tök mindegy, mennyire direkt vagy szűrt) napfényről van végig szó."

Egy szerencsétlen, tudatlan alak vagy, aki nem képes beismerni, hogy hülyeséget írt, hanem csak magyarázkodik a végtelenségig. Sajnállak, szar életed lehet.

FlybyWire 2017.10.30. 20:38:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: végülis igaz, lehet hogy tényleg ennyire hülye vagy, hogy nem volt világos, hogy a földet (légkört stb), és nem kifejezetten a földfelszínt érő közvetlen (hehe, mintha lenne ilyen, a légkör akkor is szűr egy rakás dolgot, amikor meteorológiai verőfény van) napsugárzásról beszéltem, ami a föld minden pontján majdnem percre pontosan ugyanannyi. Persze, hogy nem egyforma szögben (ahogy megjegyezted az első, még értelmes embertől jövőnek kinéző) kommentedben. De ezt sem írtam, tehát már ez is teljesen felesleges reakció volt.
Mivel ezen senki más nem akadt fenn, nem mutat mást, mint hogy hülye/troll vagy. Amelyik teccik :)

Az, hogy előhúztad a meteorológiai fogalmat arra, amiről beszéltem, már egészen szánalmasan szerencsétlen magyarázkodás a beégésedre. De nyugodtan folytasd, szórakoztat :)

FlybyWire 2017.10.30. 20:40:10

@FlybyWire: "ami a föld minden pontján majdnem percre pontosan ugyanannyi". - Egy év alatt.

FlybyWire 2017.10.30. 20:43:50

De legyen, a teljesen hülyék számára is:

A Föld gömbölyű, ezért éves szinten a nappalok-éjszakák aránya szinte percre pontosan megegyezik, bárhol is tartózkodunk a bolygón.

Kreatív trollok reakcióját fogadom csak el innentől :)

Jerico 2017.10.30. 20:45:12

Időzóna kérdés? Kulcsfontosságú. Ez most a legfontosabb. Egyértelmű. :P

efi 2017.10.30. 20:56:21

Csak szólok, hogy:
1. Akárhogy tologatjuk, a sötét órák száma nem változik sem télen, sem nyáron.
2. A svédeket ez nem érdekli. Az északi sarkkörön túl pl hónapokig tartó folyamatos (0-24) sötétség, majd hónapokig világosság, ez ugye megvan? Tök mindegy melyik időzónában vannak. És a sarkkör alatt is az északi országoknál dominánsabb az É-D-i fekvés, mint a K-NY-i időzónában való helyzete.
3. Akit zavar, hogy éppen nem annyit mutatnak az órák, mint amennyit ő látni akarna rajtuk, hát istenem, akkor állítsa át, ahova szeretné. Annyit jegyezzen meg, hogy mikor kezdődik így a munkája, meg mikor végződik, aztán ezen felül meg örüljön, mint majom a farkának, hogy neki fél 23 órakor még süt a Nap.

DarthVader 2017.10.30. 21:39:05

@FlybyWire:

nem akarok troll lenni, csillagész sem vagyok, de: a pályaexcentricitás miatt az északi félgömbön a nyári félév (tavaszi napfordulótól őszi napfordulóig) kb 6 nappal hosszabb, mint a téli. Ebből következik, hogy a déli féltekén a téli félév a hosszabb. (Tehát a Nap 6 nappal többet van az egyenlitő felett mint alatta. )
És azért a déli féltekén a nappalok össztartama éves szinten hosszabb, mint a déli féltekén. De meg lehet cáfolni todományos alapon.

DarthVader 2017.10.30. 21:41:18

@DarthVader: bocs az elírásért, az északi félgömbön hosszabb a nappalok össztartama, mint a délin.

ComLo 2017.10.31. 03:54:37

@Tomanovics Gergely: Az oszt' ez komoly érv barátom! Van egy felvetés, ami hemzseg a tárgyi tévedésektől, nem méri fel jól a következményeket, határozottan káros, de tudatlan emberek körében populista. Erre rámutat egy raklap ember, mire te rámutatsz egy párzsáz forintos bottal manipulálható, nem reprezentatív, internetes szavazásra, hogy "dehát ez' akarják a' zemberek" ...

Ez ugye vicc párt? Az összes többi javaslatotok is ilyen komoly alapokon van? Vagy csak haverokkal el akarjátok inni a párttámogatást?

ComLo 2017.10.31. 04:14:53

@Tomanovics Gergely: Az oszt' ez komoly érv barátom! Van egy felvetés, ami hemzseg a tárgyi tévedésektől, nem méri fel jól a következményeket, határozottan káros, de tudatlan emberek körében populista. Erre rámutat egy raklap ember, mire te rámutatsz egy párzsáz forintos bottal manipulálható, nem reprezentatív, internetes szavazásra, hogy "dehát ez' akarják a' zemberek" ...

Ez ugye vicc párt? Az összes többi javaslatotok is ilyen komoly alapokon van? Vagy csak haverokkal el akarjátok inni a párttámogatást?

2017.10.31. 07:42:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Valószínű. MIndenesetre eddig az összes ország, mely átállt balról jobbra, túlélte.

2017.10.31. 07:45:28

Gazdasági és társadalmi megfontolásokból a legjobb nekünk a mostani időzóna, hiszen a legintenzívebb kapcsolataink pontosan az ebben a zónában levő országokkal vannak (és, remélem, ez így is marad). Apróság, de tudom milyen macera a Románia és Magyarország közötti óraállítgatás.

DarthVader 2017.10.31. 08:16:21

@Szabványok:

a UK-ban a balra tarts-ból nincs több baleset mint a kontinensen a jobbra tarts-ból. Akkor van baleset ha cserélnek. UK sofőr a kontinensen, kontinentális a UK-ban.
Amúgy a mi KRESZ-ünk is a balra tarts időpontjában született, és pl a jobbkéz-szabály sokkal konzekvensebb balra tarts esetén mint nálunk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.31. 08:34:37

@FlybyWire:

"lehet hogy tényleg ennyire hülye vagy, hogy nem volt világos, hogy a földet (légkört stb), és nem kifejezetten a földfelszínt érő közvetlen (hehe, mintha lenne ilyen, a légkör akkor is szűr egy rakás dolgot, amikor meteorológiai verőfény van) napsugárzásról beszéltem, ami a föld minden pontján majdnem percre pontosan ugyanannyi."

A napfényösszeg a földfelszínt érő napsugárzásról szól. Míg te le is írtad, hogy "éves átlagú napfény-összegről beszéltem végig". Innentől kezdve magadat teszed nevetségessé a magyarázkodásoddal. A szakma és a szakirodalom nem fogja a TE kedvedért módosítani egy szakszó jelentését.

"Az, hogy előhúztad a meteorológiai fogalmat"

Galambom, a meteorológiai fogalmat - napfényösszeg - TE hoztad elő, nem én. Külön kihangsúlyoztad, hogy "éves átlagú napfény-összegről beszéltem végig." Arról nem tehetek, ha olyan szakszavakat használsz, amelyeknek nem ismered a jelentését.

Tény, hogy a napfényösszeg még egyazon ponton is változó, erre linkeltem be a met.hu oldalát. Innentől nyilvánvalóan hülyeséget írtál azzal, hogy "Fene ebbe a gömb alakú földbe, bárhová mész rajta, összesen akkor is pont ugyanannyi napfényt kapsz 1 év alatt mindenhol :)", miközben kihangsúlyozod, hogy "éves átlagú napfény-összegről beszéltem végig".

Kicsi csillag, engem kvára nem érdekel, hogyan magyarázkodsz. Te az a fajta ember vagy, aki nem képes beismerni, ha hülyeséget írt, inkább magyarázkodik a végtelenségig, Lelked rajta. Írtam már az előbb, szar életed lehet. Részvétem.

2017.10.31. 08:37:54

@FlybyWire: a Föld nem gömbölyű... geoid vagy mi...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.31. 08:39:59

@DarthVader:

"de a 4 perc akárhány százaléka elhanyagolható a nappalok hosszában jelentkező, a Nap beesési szögének a Föld tengelyállása miatti 47 fokos ingása okozta változáshoz képest."

A Föld pályaexcentricitása kapcsán még mindig nem a nappalok, hanem a NAPOK hosszáról beszélek, ahogy eddig is. Ezt többször kihangsúlyoztam már, most is megírom neked.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.31. 08:48:09

@FlybyWire:

"A Föld gömbölyű"

Ezt is rosszul tudod. A Föld egyfelől geoid alakú, másrészt ettől eltekintve is lapult, mégpedig a tengelyforgás miatt. Ezért van az, hogy az Egyenlítőnél nagyobb a Föld átmérője, mint a sarkoknál. Ezért IS van az - az Egyenlítő felé növekvő centrifugális erő mellett -, hogy a pólusokon nagyobb a nehézkedés, mint az Egyenlítőnél.

alfabéta 2017.10.31. 09:18:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Na akkor tisztázzunk valamit!

Egy szoláris nap, azaz 24 óra, az a két delelés közti – átlagos – idő. A Föld egy nap alatt azonban nem 360 fokot fordul, hanem kb. 361-et!
Hogy miért? Azért mert forgás közben halad előre is a keringési pályáján, így egy teljes fordulat után még nem pont ugyana fölött a pont fölött delelne a Nap, mint egy nappal korábban: ahhoz még egy picit, kb 1 foknyit tovább kell fordulnia. Könnyű belátni, hogy ha 360 fok lenne egy naptári nap, akkor fél év alatt, mire a Föld a pályájának épp a Nappal átellenes oldalán lenne, akkor délben nem a fejünk fölött lenne a Nap, hanem a talpunk alatt – azaz valójában éppen éjfélnek kéne lennie.

Fun fact: ezekből a plusz 1 fokokból egy év alatt összejön még egy teljes fordulat, így 365 nap alatt ténylegesen több, mint 366-ot fordul a Föld a tengelye körül.

A pálya excentritásának (és így a keringési sebességnek) ugyan van köze a szoláris nap hosszához, de azt az átlagolás semlegesíti, így ebben a vitában irreleváns.

Az igaz, hogy ha a tengely nem lenne ferde, akkor is picit ingadozna a napkelte ideje, de itt csupán másodpercekről lenne szó, ami valószínűleg senkinek sem tűnne fel, így említése ebben a vitában szintén irreleváns.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.31. 09:46:31

@alfabéta:

"Azért mert forgás közben halad előre is a keringési pályáján..."

Köszönöm szépen, hogy elmagyaráztad, magamtól soha nem találtam volna ki.

"A pálya excentritásának (és így a keringési sebességnek) ugyan van köze a szoláris nap hosszához, de azt az átlagolás semlegesíti, így ebben a vitában irreleváns."

Ezzel a logikával az átlagolás a nappalok és éjszakák hosszának eltérését is semlegesíti, így ebben a vitában irreleváns, hogy télen 8-kor, nyáron meg 5-kor kel a nap (csak példa, nem pontos idők), mert éves átlagban 7-kor kel. :DD

alfabéta 2017.10.31. 10:31:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ezzel a logikával az átlagolás a nappalok és éjszakák hosszának eltérését is semlegesíti"
Korábban írtad: "A Föld pályaexcentricitása kapcsán még mindig nem a nappalok, hanem a NAPOK hosszáról beszélek"
Akkor most miért kevered mégis ide a nappalok hosszát?

DarthVader 2017.10.31. 11:44:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"A Föld egyfelől geoid alakú, másrészt ettől eltekintve is lapult, mégpedig a tengelyforgás miatt."

Hát, egyfelől tényleg geoid alakú, viszont másrészt ez azt jelenti, hogy lapult (és nem ettől eltekintve, hanem ezt jelenti a geoid alak), valóban a tengelyforgás miatt. Tehát a mondat helyesen:

"A Föld geoid alakú, azaz az a sarkokon lapult, mégpedig a tengelyforgás miatt. "

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.31. 12:55:49

@DarthVader:

A geoid NEM azonos a lapultság miatt előálló ellipszoid alakkal. Ennek oka az, hogy a Föld anyaga nem homogén, másrészt a sűrűségeloszlás sem gömbszimmetrikus. Nem kell elhinned nekem, inkább olvasd el az alábbi anyagot. A Műegyetem tananyaga, talán ennek hiszel:

www.agt.bme.hu/tantargyak/felso_geodezia/fg5.pdf

Tehát tévedsz, amikor azt írod, hogy "...lapult (és nem ettől eltekintve, hanem ezt jelenti a geoid alak)". Ui. a geoid a tengelyforgás miatti lapult gömb (ellipszoid), amelyet módosítanak a domborzat és a nem homogén sűrűség miatti gravitációs anomáliák.

De abban igazad van, hogy rosszul fogalmaztam. Ám a mondat helyesen nem úgy hangzik, ahogy te írtad. Ha korrektek akarnánk lenni, akkor így hangzana: "A Föld alakja a tengelyforgás miatt lapult gömb (ellipszoid), amelyet módosítanak a domborzat és a nem homogén sűrűség miatti gravitációs anomáliák is. Ezt nevezzük geoidnak." Legközelebb igyekszem pontosabban fogalmazni, köszönöm a javítást.

Annyit talán elismersz, hogy bármi legyen is a geoid pontos definíciója, mégis közelebb áll a Föld valódi alakjához, mint a @FlybyWire: által írt gömb, amiről ma már egy kisiskolás is tudja, hogy hülyeség. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.31. 12:58:34

@alfabéta:

"Akkor most miért kevered mégis ide a nappalok hosszát?"

Azért, mert az óraátállítás főleg emiatt válik szükségessé. Ugye a poszt is erről szól.

alfabéta 2017.10.31. 13:16:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Akkor végképp nem értem, miért hoztad egyáltalán szóba az excentritást, hiszen annak – a tengelyferdeség hatásához képest – elhanyagolhatóan kevés köze van a nappalok hosszához... amiről meg ugye a poszt szól.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.31. 13:19:53

@alfabéta:

Akkor nem érted. Mindketten túl fogjuk élni. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.31. 13:20:55

@alfabéta:

Amúgy jópárszor leírtam, nem írom le még egyszer. Maradjunk abban, hogy nem érted. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.31. 13:44:42

Gyengébbek kedvéért (gondolok itt elsősorban FlybyWire kollégára):

"Az előző részben megállapítást nyert, hogy a forgási ellipszoid a tömegvonzás és a centrifugális erő összjátékaként alakul ki, mert felszínére a nehézségi erő minden ponton merőleges. Ez a forgási ellipszoid is ekvipotenciális szintfelület, azonban feltételezi a forgó tömeg egyneműségét, homogén anyageloszlását. A homogén anyageloszlás feltétele viszont a Föld esetében nem érvényesül, mert különböző sűrűségű övezetei a középpontjára vonatkoztatva nem szimmetrikusak, vagyis a nehézségi erő eloszlása szabálytalan.

Természetesen a nehézségi erő különböző értékeihez különböző szintfelületek rendelhetők, így a szintfelületek száma végtelen. Ezek a szintfelületek egymás alatt–felett helyezkedhetnek el, soha nem metszik vagy érintik egymást, de nem is párhuzamosak. Az egyes szintfelületek közötti távolság az Egyenlítőnél nagyobb, mint a pólusoknál. Ezek közül a Föld valódi geofizikai alakját a ténylegesen fellépő, szabálytalan térbeli eloszlású nehézségi erőnek a hullámzástól eltekintett átlagos tengerszinttel egy magasságú szintfelülete jelenti. Ez a geoid.

A Földalak vizsgálata során tehát három különböző felülettel dolgozunk. Ezek a következők:

1. a Föld valóságos fizikai felszíne, a domborzat;

2. a Föld valóságos geofizikai alakja, a geoid;

3. a Föld normálalakja, a forgási ellipszoid."

Forrás: www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_519_42294_1/ch04.html#id515412

Szóval a geoid kvára nem azonos a tengelyforgásból eredő lapultsággal, azaz a forgási ellipszoiddal. (Ez már @DarthVader: kollégának szól.) Nem nagy az eltérés, de létezik és számolni kell vele.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.31. 15:41:30

@DarthVader:

Mé' csak naggyábú'? A BME geofiziológus tanárai meg a tankönyvtár szerzői csak tuggyák mán! :D

Bár a mútkor járt erre a mezőn egy geoidióta, oszt még a tehénlepényt sem tutta megkülönböztetni a lócitromtú.

DarthVader 2017.10.31. 22:04:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

pedig azt már a gyerekeim is tudták kölyökkorukban, mert az úton az autó kereke alatt a lócitrom kopog a tehénlepény meg fröcsög.

Alick 2018.10.09. 12:52:25

"15 fokos meridiánoktól távolodva egyre jobban eltér az időszámítás az adott település természetes napidejétől"

Csak hogy racionalitás is legyen benne: Budapest (19°) még mindig közelebb van a 15 fokos meridiánhoz (GMT+1), mint a 30 fokoshoz (GMT+2)... csak az ország keleti vége közelít a határvonalként felfogható 22.5 fokhoz.

Albu 2018.10.28. 13:20:33

Északon (én ebbe beleérteném a németeket, ők töltötték ki a legnagyobb számban a konzultációt) nyáron így is, úgy is tök hosszú a napsütés, télen meg rövid. Ott nem jelentkeznek az óraállítás előnyei. Emiatt gáz, hogy ők döntenek a miénkről.

attila560 2018.11.24. 23:57:49

@Gerusz: pont,hogy az ember biológiai órája a faliórához igazodik,és nem a naphoz! Hiába megy le előbb a Nao,lesz előbb sötét,akkorsem tudok aludni! Ezért legyen este tovább világos,mert egyébként is fentvagyok este!

Szaracén 2020.10.08. 09:28:20

Van itt még egy érdekes szempont. Ma Magyarországon elképesztően sok óra használja még mindig a Frankfurt mellől (Mainlingen) sugárzott DCF77 hosszúhullámú rádiójelet az óra beállítására. Ha Németországtól eltérő időzónába kerülünk, ezek az órák mehetnek a lecsóba. De ne ám csak egyszerű háztartási órára tessenek gondolni, számos ipari üzem is használja ezt a rendszert. Sokan úgy tértek át GPS-alapú órabeállításra, hogy közbülsö jelnek még mindig a DCF77-et használják a régebbi rendszerekhez.
Az Európai Parlament határozata alapján különben 2020 márciusáig már döntenünk kellett volna, mert a téli/nyári váltás eltörlését és a végleges időzóna kiválasztását 2021-re tervezték. Valahogy egy kicsit elaludtunk.
süti beállítások módosítása